Nå står Schønheyderfamilien ribbet igjen og milliardær Lars Wenaas har full kontroll i Oppdal booking.

Oppdal: I snart 60 år har Schønheyder-familien drevet skiheiser, spiseteder og hotell i Oppdal. Nå er det definitivt over - og familien er helt ute av Oppdal Booking. Nylig gikk Jon Erik og Johan Schønheyder ut av styret i selskapet.

Schønheyder og Oppdal Booking var i akutt pengenød i 2011. Sparebanken Midt-Norge presset på med korte frister, og ville ta over selskapet og selge det stykkevis og delt. Det fikk Schønheyder til å besøke milliardær Lars Wenaas i Måndalen i Romsdalen. De to signerte en avtale som blant annet medførte at Oppdal Booking unngikk konkurs i 2011.

Skulle få halvparten

I 2012 tok Wenaas over alle aksjene, men Schønheyder-familien hadde fortsatt en avtale om at dersom Wenaasgruppen innen utgangen av mai 2014 greide å selge hele eller deler av selskapet, ville Schønheyder-familien få halvparten av salgsgevinsten.

Men det ble aldri noe salg av reiselivsedderkoppen Oppdal Booking, som hadde 500 personer på lønningslista i 2006, og som i flere tiår har vært en dominerende aktør i reise-livet i Oppdal og Trøndelag. Dermed står Johan Schønheyder igjen uten den oppsida han håpte og trodde på. I stedet er det Lars Wenaas og Wenaasgruppen, som er god for minst 7,4 milliarder kroner, som sitter igjen med full kontroll i Oppdal booking. Nå spekuleres det i at Wenaas vil stykke opp selskapet og innkassere gevinsten selv.

– Jobbet aldri for noe salg

–Avtalen mellom oss og Lars Wenaas var å selge selskapet, men Wenaas har aldri jobbet for noe salg. Jeg fikk til slutt presset på for å legge ut prospektet til en næringsmegler i Oslo. Det ble gjort, men det skjedde aldri noe mer, sier Johan Schønheyder. Han forteller at han har fått noe betalt for aksjene som Wenaas tok over.

–Men jeg vil ikke si hvor mye jeg har fått. Jeg fikk mye dårligere betalt enn det som var avtalen. Hele min oppside lå i salget - og at vi skulle få beholde Vangslia fjelltun. Men det gikk ikke.

–Er du bitter?

–Nei, jeg er ikke typen som ser bakover og er sur. Men jeg kan si at Wenaas ikke har vært noen hyggelig herremann i forhold til gjennomføring av salget. Han har vært mest opptatt av sine egne interesser, sier Schønheyder.

Diskuterte aldri salg

Kona til Johan Schønheyder, Gunveig Schønheyder, er oppsagt og ute av alt i Oppdal Booking. Det samme er deres sønn Jon Erik Schønheyder, som i likhet med sin far nettopp ble kastet ut av styret til Oppdal Booking.

Johan Schønheyder sitter igjen med en 20 prosent-stilling i Oppdal Booking i noen år til, der han skal markedsføre selskapet inn mot det nederlandske reiselivsmarkedet. Schønheyder fyller ellers arbeidsdagene sine med å guide turister på elg- og moskussafari gjennom sitt selskap Savannah.

–Jeg har sittet i styret i Oppdal Booking formelt fram til for noen uker siden, men å sitte i styret der var en vits. Lars Wenaas kjørte sitt løp og fikk det som han ville med sitt flertall i styret, sier den tidligere reiselivskongen i Oppdal.

- Bryr seg katten

Han legger til at Oppdal Booking sjelden hadde styre-møter i den svært krevende situasjonen som selskapet har vært i de siste årene, med oppsigelser, rettssaker, refs fra Fylkeskommune og Arbeidstilsyn.

–Jeg har vært på et styremøte i Måndalen, resten har vært på telefon. Wenaas bryr seg katten i regler såfremt det ikke har noen økonomiske konsekvenser for ham, sier Schønheyder, som aldri møtte Wenaas ansikt-til-ansikt for å diskutere salget av Oppdal Booking.

–Jeg har invitert ham hit flere ganger for å diskutere salg av Oppdal Booking, blant annet da Alpinco ville se på anlegget i 2011. Han kom ikke.

–Hvordan har du det nå?

–Jeg har det artig, jeg. Men jeg vet at hvis vi hadde kommet inn på eiersida igjen, så skulle vi ha drevet bedre enn hva Wenaas gjør nå.

- Glad det er over

Lars Wenaas er glad avtalen med Schønheyder-familien er over.

– Avtalen har vært utfordrende på mange måter, og vi er glade for at denne nå er utløpt. Johan Schønheyder sine uttalelser får stå for hans egen regning, sier Lars Wenaas i en kommentar.

– Jeg forstår godt at han er skuffet over at selskapet ikke kunne selges for 200 millioner kroner som ville gitt en god gevinst til ham. Vi er også skuffet over dette, men realitetene viste at det var urealistisk å selge selskapet til denne prisen med den historikken man hadde på driften, uttaler Wenaas.

30 millioner i frisk kapital

Wenaas understreker at selskapet var på vei til skifteretten før han kom inn på eiersiden.

– Etter at vi overtok har det stadig dukket opp negative overraskelser som har vært utfordrende og som vi etter beste evne har måttet rydde opp i. Det har ført til mye negativ omtale, medgir Wenaas, og legger til:

– Vi har sikkert gjort masse feil og kan kritiseres, men vi har gjort så godt vi kunne. Vi har vært nødt til å betjene en høy gjeld til banken som er tatt opp av tidligere eier for å bygge et reiselivskonsern i Oppdal som dessverre ikke var levedyktig.

Vil leie ut og selge

Wenaas anslår at han har tilført selskapet om lag 30 millioner i frisk kapital.

– Det er fortsatt mange utfordringer, men vi håper at vi vil lykkes med å dele dette opp i mindre enheter på servering og overnatting. Dette vil vi leie ut til enkeltpersoner som har en stor egeninteresse for å få dette til å gå. Dette blir også litt prøving og feiling, men vi har tro og håp om at etter hvert vil vi ha noen levedyktige enheter som drives av andre enn oss på leiebasis. Vi har allerede noen som har lykkes godt og målet er å få flere.

Wenaas uttaler også at det kan være aktuelt å selge noen av overnattingsbedriftene til noen som kan drifte dette bedre enn Wenaasgruppen.

– Små reiselivsbedrifter trenger engasjerte eiere som er «hands on» hele tiden og med stor egeninnsats, sier Wenaas, før han understreker:

– Vi vil så konsentrere oss om å drifte og videreutvikle det beste alpinanlegget i Midt-Norge.