Handelen mellom Norge og Tyskland øker år for år, og teknologi fra Sintef og NTNU er viktig for blant annet det tyske Siemens-konsernet.

Gauck og samboeren Daniela Schadt fikk blomster av Sandra og Peter fra Tårnet barnehage da de sammen med kronprins Haakon kom til Marintek på Tyholt rett før klokken tolv i går.

Etter en kort omvisning i skipsmodelltanken, gikk følget inn i havlaboratoriet hvor NTNU-rektor Gunnar Bovim ønsket velkommen.

–Her ønsker vi å gi et lite innblikk i hvordan vi ønsker å møte fremtidens utfordringer ved bruk av fornybar energi og bruk av havrommet. Våre land har store felles utfordringer på disse områdene, sa Bovim til de tyske gjestene.

For øyeblikket jobber 15 tyske studenter og forskere ved Marintek, og mange av dem fikk snakke med Gauck under besøket. Masterstudenten Marvin Bense fra Berlin sier at han kom til Trondheim fordi valgmulighetene innen marin teknologi er langt større enn i hjemlandet.

Dessuten har mange av de ansatte utdannelse fra tyske utdanningsinstitusjoner.

Forskningssjef Øyvind Hellan sier at tysk kompetanse er særlig viktig innenfor Marinteks arbeid med offshore vindturbiner. Forskningsinstituttet står blant annet bak viktige deler av teknologien i vindturbinene som tyske Siemens leverer til verdens største offshore vindmøllepark.

–Vi jobber internasjonalt, og da er vi nødt til å ha de beste hodene. De kommer ikke hit til Trondheim på grunn av klimaet, men på grunn av utfordringene de kan få her, sier Hellan.

–Viktigste handelspartner

Det er ikke bare i Marintek som er opptatt av et godt forhold til Tyskland.

Tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser nemlig at Tyskland er den nest største handelspartneren til Norge. 16,1 prosent av all utenlandshandel i perioden 2007-2011 var med Tyskland. Og handelen øker år for år. Vi handler noe mer med Sverige, men statsminister Erna Solberg (H) levner ingen tvil om viktigheten av å opprettholde og utvikle forholdet mellom Norge og Tyskland.

–Tyskland er en nær alliert av Norge, vår viktigste handelspartner og det mest sentrale landet i EU, svarer Solberg når Adresseavisen spør hvordan hun ser på forholdet mellom de to landene.

Signaleffekt

Hun minner om at den første utenlandsreisen hun gjennomførte var til nettopp Tyskland for å treffe Angela Merkel.

–Vi er glade for at den tyske presidenten er på et tre dager langt statsbesøk i Norge. Det har vært interessant og hyggelig å møte ham, og jeg ser frem til å bygge enda tettere relasjoner til Tyskland i årene som kommer, legger statsministeren til.

En person som er veldig glad for å få tysk besøk, er Merethe Storødegård som er regiondirektør for NHO Trøndelag. Hun mener det at den tyske presidenten velger å vie en hel dag i Trondheim er et tydelig tegn på hvor viktig det trønderske næringslivet er i det tysk-norske forholdet.

–Når presidenten for Norges viktigste handelspartner velger å sette av en hel dag i Trondheim, er det noe vi skal ta med oss. Det er et signal om at midtnorske bedrifter spiller en viktig rolle i det tyske markedet, sier Storødegård og trekker frem at det på langt nær bare gjelder for teknologibedrifter.

Lønnsomme turister

–For reiselivsnæringen er Tyskland uten sammenligning det viktigste utenlandsmarkedet, sier NHO-direktøren og viser til tall fra Transportøkonomisk institutt.

De viser at tyske turister hadde 1,6 millioner overnattinger i Norge i 2010. Ingen andre nasjonaliteter er i nærheten av et lignende antall.

Og tyskerne overnatter ikke bare mest. Samme år brukte hver tyske turist 800 kroner hver dag. Det er dobbelt så mye som svenskene, som i 2010 var den nest største gruppen utenlandske turister i Norge.

Kjører tysk

Men det er ikke bare for midtnorsk næringsliv relasjonen til Tyskland er synlig. Trøndere kjøper nemlig mye tyske varer, noe som er veldig synlig når man er ute i trafikken.

I 2013 var nesten halvparten av alle nyregistrerte biler i regionen fra en tysk produsent.

Men selv om de fleste piler peker opp, er Storødegård bekymret for en ting. Nordmenns språkkunnskap.

For mens handelen med Tyskland øker, lærer færre og færre norske elever seg tysk.

–Det er en utfordring. Gode språkkunnskaper er viktig, og det må vi bli flinkere til å formidle, sier Storødegård.

Velkomst: Tysklands president Joachim Gauck og samboeren Daniela Schadt fikk blomster av Sandra og Peter fra Tårnet barnehage da de kom til Marintek sammen med kronprins Haakon. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665