Finanstilsynet har foreslått å stramme inn dagens retningslinjer for hvor store boliglån folk kan få, og forslaget er ute på høring med svarfrist 4. mai.

- Jeg ser helst at hun har litt is i magen, og avventer og er forsiktig med å innføre nye virkemidler, svarer Bjerke på spørsmålet om han synes finansminister Siv Jensen (Frp) skal innføre forslagene fra Finanstilsynet.

Onsdag la Finanstilsynet også fram rapporten «Finansielt utsyn 2015», hvor de advarer om at utsiktene til en langvarig lav rente kan føre til at den sterke veksten i gjeld og boligpriser fortsetter. Tilsynet advarer om at det skaper større risiko for et «senere kraftig tilbakeslag og finansiell ustabilitet».

- Hun bør gå sakte frem og se an markedsutviklingen litt. Det er viktig å ikke overreagere. Det er viktige tiltak hvis prisstigningen fortsetter, men mye tyder på at det vil regulere seg selv, sier Bjerke.

- Ledigheten øker

Han tror økt arbeidsledighet vil justere boligprisene.

- Boligprisene vil fortsette å øke, men jeg tror veksten vil dabbe av i månedene som kommer, fordi arbeidsledigheten vil ta seg opp litt og både forbrukere og bedrifter har dempet forventningene til prisutviklingene. Jeg tror ikke prisene vil stige vil like mye som de siste årene. Det er bra, sier Bjerke.

Denne uka kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at boligprisene på landsbasis steg 7,2 prosent fra første kvartal i fjor til samme tid i år.

Jensen får råd

Mens tilsynets forslag er på høring, møter finansministeren torsdag en rekke norske økonomer til dialogmøte om utfordringene i norsk økonomi i lys av den sterke boligprisoppgangen og økningen i husholdningenes gjeld.

DNB-sjefen er ikke invitert, men har noen råd.

- Det er viktig at det blir et bedre tilbud av nye boliger. Det må være gunstig å spare for ungdom, og det er viktig å sørge for at skattesystemet likestiller investeringer i ulike typer formuesobjekter, sier Bjerke.

- Lik beskatning av formue

Ligningstaksten på en bolig er i dag mye lavere enn markedsverdien, mens aksjer skattlegges til 100 prosent av markedsverdien. DNB-sjefen vil ikke svare på om lik skatt på formue enten det er bolig, bedrifter eller aksjer betyr økt beskatning av eiendom, slik mange økonomer har tatt til orde for.

- Jeg forventer at de som utformer skattesystemet utøver skjønn, og likestiller skattleggingen enten man sparer i bolig, bedrifter eller aksjer. De bør over tid skape balanse, og sakte justere dette, sier Bjerke.

For å hjelpe unge inn i boligmarkedet, har DNB tidligere foreslått at boligsparing for unge med skattefradrag (BSU) økes ut over dagens maksgrense på 200 000 kroner i samlet sparebeløp.