Ifølge Næringslivets Økonomibarometer skiller Trøndelag seg ut ved at bedriftene her opplever en positiv markedsutvikling, som fører til sysselsettingsvekst.

Nesten 2600 av NHOs medlemsbedrifter har svart på Næringslivets økonomibarometer. Ifølge en pressemelding fra NHO nærmer vi oss bunnen og det kan snu mot slutten av 2016, men det er svært mange usikkerhetsfaktorer.

Barometeret for Trøndelag viser at regionen skiller seg ut i forhold til utviklingen i resten av landet på flere områder.

«Siden 4. kvartal 2014 har NHO-bedriftene i Trøndelag svart at markedssituasjonen har utviklet seg noe bedre enn landsgjennomsnittet. I et lengre perspektiv har bedriftene i Trøndelag svart om lag som gjennomsnittet for landet totalt. Bedriftenes framtidsutsikter for 2016 beveger seg i negativ retning og er om lag som landsgjennomsnittet», står det i pressemeldingen.

Flere offentlige jobber

Arbeidsmarkedet har utviklet seg bedre i Trøndelag enn i landet for øvrig det siste året. Veksten i sysselsetting ser ut til å bli noe høyere for befolkningen i arbeidsdyktig alder, og yrkesraten er voksende i Trøndelag. Regionen er en av få hvor yrkesraten vokser.

Det er særlig sysselsettingsveksten i offentlig sektor som trekker opp gjennomsnittet i Trøndelag.

Sterk eksportvekst

17,5 prosent av verdiskapingen i Trøndelag kommer fra industrielle næringer. Skog, næringsmiddel, sjømat, teknologi og offshorerelatert industri er viktige for verdiskapingen. Ifølge økonomibarometeret har eksporten i trøndelagsregionen vært i sterk vekst de fire siste årene. Veksten har vært stor i sjømatnæringen, som utgjør mer enn halvparten av den totale eksporten.

«Fortsetter eksportveksten samtidig som markedssituasjonen fortsetter å utvikle seg positivt, vil flere industribedrifter i Trøndelag kunne oppleve en sysselsettingsvekst, spesielt innen næringsmiddelindustri, skogs- og trebearbeidende industri», skriver NHO Trøndelag i pressemeldingen.

Bygg- og anleggssektoren viser også til gode utsikter i 2016. Årsaken er vekst i bygging av boliger og yrkesbygg, og Trøndelag er den delen av landet som kan vise til størst vekst i boligbyggingen.

Advarer

Men til tross for at bedriftene i Trøndelag rapporterer om en noe mer positiv markedsutvikling enn resten av landet, må vi ikke la oss forlede til å tro at effektene av nedgangen i oljeinvesteringene ikke vil gi negative virkninger også for næringslivet i vår region, advarer NHO Trøndelag:

«I en situasjon hvor norsk næringsliv har klare omstillingsbehov må også det trønderske næringslivet se på mulighetene som ligger i en omstillingsprosess og ikke «kaste bort krisen».