Når norske forbrukere kaster en stor del av all maten vi kjøper, verdsetter vi ikke maten høyt nok.

Ifølge Matvett, matbransjens organisasjon for å begrense matsvinnet i Norge, kaster vi årlig 350.000 tonn helt brukbar mat. For hver av oss tilsvarer det 46,3 kilo mat som i stor grad kunne vært spist. Både butikkene, matindustrien og grossistleddet har ansvar, men størsteparten av svinnet er det vi forbrukere som står for.

Dette skjer ikke bare i Norge. Det er et tankekors at de 800 millioner menneskene som sulter andre steder i verden kunne blitt mette på bare en tredjedel av den maten vi kaster i Europa og USA. Matkasting er også svært negativt for klimaet. Matsvinnet her i landet tilsvarer et utslipp fra 160.000 biler i året. Produksjon av kjøtt og meieriprodukter tar opp store landarealer og bidrar til betydelige utslipp av klimagasser.

Det er gode grunner til å se til Frankrike, der regjeringen har satt som mål å halvere mengden mat som kastes. Et enstemmig underhus har vedtatt en lov som forbyr de store matvarekjedene og supermarkedene å kaste mat som fortsatt kan spises. De blir pålagt å donere maten til fattige gjennom veldedige organisasjoner eller bruke den til dyrefor.

Er annet tiltak som må vurderes, er å gjøre noe med datostemplingen. Det er kjent at mange matvarer har en mye lengre forbrukstid enn datostemplingen angir. Østfoldforsknings forbrukerundersøkelse viser at vi ofte kaster mat på grunn av misforstått tolkning av «best før»-merkingen. Her bør man få på plass en bedre ordning uten at det går på bekostning av mattryggheten. Det er meningsløst at fullt brukbar mat skal kastes på grunn av rigid merking.

Det største problemet er likevel våre holdninger. At et lite land som Norge kaster mat for 20 milliarder kroner årlig, sier noe om vår velstand. For tidligere generasjoner var det en selvfølge å utnytte maten. I dag tar mange det for gitt at vi har mat på bordet. Andelen av lønna vi bruker på mat, blir stadig mindre. Flere kritiserte at jordbruksoppgjøret førte til at matprisen steg med 120 kroner i året for en gjennomsnittsfamilie. Samtidig kaster hver enkelt av oss mat for 3500 kroner årlig. Det tyder på at matprisene her til lands ikke er et stort problem.