–Vi prøver å skolere flest mulig til yrkeslivet, og da må lærebedrifter få oppdrag. De som ikke tar inn lærlinger kan ikke bli foretrukket, sier prosjektleder Reidar Ottem i MTG.

Siden 1989 har malerfirmaet MTG tatt inn lærlinger hvert år. I år vil de ikke ta inn nye. Årsaken er at de opplever at bedrifter som ikke bruker ressurser på å utdanne nye fagarbeidere, får mange kontrakter fordi de gjør jobben til en lavere pris, forteller Ottem og daglig leder Asbjørn Fuglemsmo MTG. De eier bedriften sammen med Terje Leer.

–Det er viktig at mange lærlinger tar fagprøven. Byggebransjen er en temperaturmåler for hele Norge. Det er bransjen som sysselsetter flest i Distrikts-Norge, og i Trøndelag er denne bransjen nummer to i antall sysselsatte og omsetning. Det som skjer i byggebransjen er derfor viktig for hele landet. Lærlingordningen er også viktig for å opprettholde fagarbeidet, sier Fuglemsmo.

–For å vedlikeholde bygninger og ta vare på bevaringsverdige bygninger må man ha en skikkelig yrkesutdanning, legger Ottem til.

-Må tvinges

Han og Fuglemsmo reagerer særlig på at stat, fylker, kommuner og offentlig eide selskaper lar firma som ikke er tilknyttet en offentlig godkjent lærlingordning vinne anbudene på håndverkertjenester.

–Vi er ikke imot konkurranse, men regjeringen har varslet at den satser tøft på lærlingordningen. Nå må den følge opp, slik at offentlige oppdragsgivere tvinger bedriftene til å ha lærlinger. Ellers åpner man for et stort innslag av useriøse bedrifter, sier Fuglemsmo.

Sist høst lanserte regjeringen informasjonspakken Lærlingløftet, for at flere bedrifter skal bli lærebedrifter. I revidert budsjett har regjeringen satt av penger til et nytt stimuleringstilskudd for å få bedrifter til å ta imot flere lærlinger.

Klaget til Statsbygg

Nylig klaget MTG til Statsbygg, som ønsker å gi kontrakten på en rammeavtale på malerarbeid på sine bygg i Sør-Trøndelag til det svenske firmaet Edvardsson Entreprenør. Bedriften er ikke tilknyttet lærlingordningen i Sør-Trøndelag.

Men i Statsbyggs kontraktsbestemmelser står det at entreprenører og underleverandører «skal være tilknyttet en offentlig godkjent lærlingordning ved oppstart av kontraktsarbeidet». Entreprenøren forplikter seg også til å jevnlig ta inn lærlinger.

Edvardsson Entreprenør har nå søkt Opplæringskontoret for Overflateteknikk i Sør-Trøndelag om å bli godkjent lærebedrift. (Se undersak).

Siden 1989 har 38 lærlinger i MTG tatt fagprøven som maler. I dag har bedriften tre lærlinger, og to av dem skal ta fagprøve i år etter å ha gjennomført toårig læretid.

–Det koster bedriften kroner og innsats fra administrasjonen og kolleger å følge opp lærlingene, sier Fuglemsmo.

En av MTGs lærlinger som tar fagbrev i år, er Ronny Stamnes (20). Han frykter ikke for å ikke få jobb når han har tatt fagbrevet.

Men han forteller at ingen av vennene hans har gått for håndverkerutdanning. Stamnes ser at en tøffere konkurranse i byggebransjen og useriøse aktører kan skremme unge fra bransjen.

–Det gir ikke gode grunner til å gå den veien, sier Stamnes.

Overrasket over klage

–Det er ukjent for oss at bedriften må være godkjent lærebedrift i Sør-Trøndelag for å få offentlig oppdrag her, sier forvaltningssjef Oddvar Johnsen i Statsbygg Midt-Norge.

Han forteller at det er første gang Statsbygg Midt-Norge får klage på at de vil inngå kontrakt om håndverkertjenester med en bedrift som ikke er godkjent lærebedrift av et opplæringskontor i Sør-Trøndelag.

–Et krav at bedriften må være godkjent i fylket, kommer overraskende på oss. Vi har ikke anledning til å lyse ut en konkurranse med det kravet, fordi vi lyser den ut i hele landet og EØS-området. Det ville vært konkurransevridende, sier Johnsen.

Han viser til at Edvardsson Entreprenør er godkjent som lærebedrift i Oslo og Nordland. For Statsbygg Midt-Norge er det timeprisen og materialpåslagene som avgjør hvem som får rammeavtalen på malerarbeid i Sør-Trøndelag

–Pris er eneste tildelingsgrunnlag. Forut er det en rekke kvalifikasjonskrav som må oppfylles, og vi ser på dokumenter som firmaattest, skatteattest, HMS-erklæringer og regnskap, sier Johnsen.

- Kan ikke tvinge

Ifølge Statsbyggs egne kontraktsbestemmelser holder det at entreprenøren dokumenterer at bedriften er godkjent lærebedrift ved inngåelse av kontrakt og senest ved oppstart av kontraktsarbeidet. Derfor har Statsbygg oppfordret Edvardsson Entreprenør til å søke om å bli godkjent som lærebedrift i Sør-Trøndelag, noe de må være før de starter med arbeid for Statsbygg Midt-Norge.

–Blir ikke kravet om å være lærebedrift bare et papirkrav nå?

–Nei, på den måten vil vi bidra til at firma som ønsker arbeid for Statsbygg oppfordres til å bli godkjente lærlingbedrifter. Men vi kan ikke tvinge dem til å ta inn lærlinger, sier Johnsen.

–Hvorfor krever dere ikke at de faktisk tar inn lærlinger?

–Vi vet at rekrutteringen er dårlig mange steder, sier Johnsen.

- Mange lærlinger

Ingar Strand ved Opplæringskontoret for overflateteknikk forteller at det ikke er noe problem å skaffe lærlinger i malerfaget.

–Da kan jeg skaffe dem lærlinger. Vi har hatt oversøkning til malerlinja hvert år de siste ti årene, sier Strand.

–Hva synes om at Statsbygg ikke krever at entreprenører og underleverandører bruker lærlinger når de tildeler kontrakten?

–Jeg synes det er trist at offentlige oppdragsgivere ikke bruker utelukkende lærebedrifter som tar samfunnsansvar, og gir norsk ungdom utdanning og kanskje fast jobb. Det er vi alle tjent med, sier Strand.

Vil ha andre kriterier enn pris

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Trøndelag mener offentlige byggherrer ikke er flinke nok til å kreve lærlinger.

–Vi ønsker at byggherrer har anbudskriterier som understøtter den seriøse delen av bransjen. Det er andre kriterier enn kun pris. Vi mener bedrifter som jevnlig tar inn lærlinger er seriøse, sier daglig leder Ingvill Kvernmo i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Trøndelag (EBA).

Hun synes formuleringen i Statsbyggs kontraktsbestemmelser er for dårlig. Der står det at norske entreprenører og underleverandører først ved kontraktssignering må dokumentere at bedriften er en offentlig godkjent lærebedrift, eller dokumentere at plikten vil bli oppfylt senest ved oppstart av kontraktsarbeidet.

–Slik Statsbygg har formulerte det, er det nok at bedriften ønsker godkjenning som lærebedrift, uten intensjon om å ta inn lærlinger, sier Kvernmo.