Den tidligere styrelederen i Sameiet Rosenborg Park B2 står på balkongen i femte etasje, der håndverkerne har tatt opp deler av gulvet. Under balkongdøra og langs veggen kommer treverk fullt av sopp og råte til syne.

Sammen med to andre beboere har 73-åringen sendt forliksklage til Trondheim Forliksråd. De har innklaget Rosenborg Utvikling AS og Hent AS for feil og mangler i forbindelse med byggearbeidene og krever prisavslag og erstatning. De tre leilighetene ligger i øverste etasje i tre forskjellige bygg i Rosenborg Park B2. Det er foretatt foreløpige beregninger, som viser at det vil kunne koste et par millioner kroner å utbedre skadene på de tre balkongene.

- Det regner inn i leiligheten. I lang tid har jeg slitt med nattesøvnen, sier Terje Wold og slår oppgitt ut med armene. Han hevder deler av Rosenborg Park har vært forbundet med byggetekniske feil og mangler fra dag én, og at beboerne har hatt store problemer med å bli hørt når de har klaget til utbygger.

Wold sier han, slik situasjonen er blitt, føler liten glede i å oppholde seg på den 60 m² store balkongen med panoramautsikt. Han lurer på hvor omfattende råteskadene kan være.

Rosenborg Park B2 består av fire blokker med i alt 120 leiligheter og én næringsseksjon. Kort tid etter at bygget ble overlevert, ble det ifølge saksøkerne oppdaget omfattende problemer med vanninntrenging i de fire blokkene. Sameiet sier utbygger i løpet av 2006 besørget omfattende reklamasjonsarbeider, som oppmeisling og legging av nytt dekke på balkongene i byggenes toppetasjer.

Fukt i seks toppleiligheter

Fra årsskiftet 2013/2014 til august 2015 ble det oppdaget fuktskader i seks toppleiligheter i sameiet, med utspring i balkongene. Sakkyndige takstfolk har påpekt at alvorlige feil og mangler under byggarbeidene har ført til vannlekkasjene. Blant annet har skruer perforert membrantekkingen, og det er brukt silikon i strid med normal og god byggeskikk. Sameiet reklamerte i desember 2014 til utbygger.

Sør-Trøndelag tingrett behandlet i fjor et erstatningskrav fra de seks beboerne. De gikk til sak mot utbygger, som hadde nektet å betale erstatning eller gi prisavslag for påståtte mangler ved balkongene, påført under byggearbeidene og før bygningsmassen ble overlevert i juli 2005. Kravet er på over 1,5 millioner kroner.

I løpet av 2014 og 2015 ble alle de seks balkongene i øverste etasje i bygg A utredet og utbedret. Det viste seg at samme mangler forelå for alle balkongene. Da besluttet sameiet å undersøke om balkongene i de øverste etasjene i byggene B, C og D hadde samme mangler. Det er til nå funnet mangler ved tre av leilighetene, men Terje Wold frykter flere leiligheter kan bli omfattet.

Kravet var foreldet

I juni i fjor frifant imidlertid tingretten Rosenborg Utvikling AS. Kravet er etter rettens mening foreldet, manglene ble utredet for sent. Etter bustadoppføringslova er det som utgangspunkt en frist på fem år for å kunne gjøre en mangel gjeldende. Den absolutte reklamasjonsfristen er derfor utløpt. Men denne begrensningen gjelder ikke der entreprenøren har opptrådt grovt uaktsomt. Dommen er anket og Frostating lagmannsrett starter ankebehandlingen 10. mai. I tingretten ble saksøkerne dømt til å betale motparten en kvart million kroner i sakskostnader.

Tingretten skriver at balkongene var beheftet med mangler, og at byggearbeidene var å anse for grovt uaktsomt. Det står videre at arbeidet i overgangen mellom balkong og leilighet ikke kan anses å være utført på faglig godt vis. Retten tilbakeviser påstanden fra Rosenborg Utvikling AS om at lekkasjene skyldes manglende vedlikehold fra beboernes side.

Tingretten viser til saksdokumentene der det fremgår at det var utfordringer knyttet til bl.a. vannlekkasjer på balkongene i tiden etter overtakelse. Det er sannsynliggjort at Heimdal Entreprenør AS utbedret membranløsningen på de øverste balkongene i løpet av 2006.

Siden tingrettsbehandlingen har partene skiftet prosessfullmektiger.

Uenig i dommen

Advokat Per Refseth i boligbyggelaget Tobb representerer sameiet. – Vi er uenig i tingrettens dom i at kravet er foreldet. Vi mener det ikke gikk for lang tid fra sameiet oppdaget lekkasjene og til noe ble gjort. Av dommen fremgår det at det var feil og mangler forbundet med byggearbeidene og at det i den forbindelse ble utvist grov uaktsomhet, sier Refseth.

Han legger til at beboerne sier at Hent AS foretok utbedringer på balkongene, noe Hent selv nekter for.

Advokat Kristian Nordheim i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Trondheim AS er prosessfullmektig for Rosenborg Utvikling AS. Han fastholder at kravet er foreldet og at sameiet reklamerte for sent.

- Det er ikke påvist mangler som kan tilbakeføres til min klient. Derfor stiller vi oss uforstående til tingrettens bemerkninger om at det er begått grov uaktsomhet under byggearbeidene.

Nordheim sier at saksøkte under ankebehandlingen vil stille med nye sakkyndige, som kan tilbakevise de påståtte feilene og manglene. Med hensyn til forliksklagen fra de tre beboerne vil Nordheim komme med et tilsvar i slutten av mai.

- Vi har allerede avvist kravet da forholdene er over ti år gamle, sier advokaten.

Kan koste to millioner

Rosenborg Utvikling AS var utbygger og selger av boligene. Advokat Per Refseth har også stevnet Hent AS, som han mener må bære ansvaret som utførende entreprenør etter Heimdal Entreprenør AS.

- Manglene ved de tre leilighetene er foreløpig ikke utbedret, sier advokat Refseth. I forliksklagen antyder han at en utbedring av de tre balkongene kan koste nærmere et par millioner kroner.

Terje Wold sier at på hans balkong startet problemene med sluket, som ikke tok unna vannet slik det skulle. For å se hvor omfattende skadene er, må hele gulvet på balkongen rives opp.

- Det var da et firma kom for å foreta kjerneboring, at råteskadene ble oppdaget, sier Wold.

Han forteller at da de flyttet inn, oppdaget flere beboere at balkongene var mindre enn de hadde betalt for. En av de nærmeste naboene slet med kloakklukt på grunn av manglende avløp fra klosettet. Det har også vært vannlekkasje i parkeringskjelleren. Også i lokalene til Rema 1000 har det ifølge Wold vært vanninntrenging.

Rosenborg Park B1 og B2 har hatt henholdsvis Aasenbygg og Veidekke som hovedentreprenør. Wold sier han ikke har hørt om tilsvarende byggetekniske feil og mangler på de to prosjektene slik B2 har opplevd.

Ubedringer: Beboerne på Rosenborg Park frykter man i lang tid vil se stillas på veggen. Det gjenstår ennå mye utbedringsarbeid. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Omfattende sak: Terje Wold har brukt mye tid og krefter på det han betegner som en byggeskandale på Rosenborg Park. Utbygger har ikke villet innømme dårlig arbeid. Etter 12 år har han gått av styreleder for Sameiet Rosenborg Park B2. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Ille: Isolasjonen og treverket på balkongene må skiftes ut. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Råttent: Slik ser skadene ut på nært hold når bordkledningen fjernes. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Smuldrer opp: Terje Wold kan grave ut stykker av treverket med bare hendene. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Ny stevning: Terje Wold og to andre beboere har stevnet utbygger for dårlig arbeid på balkongene. Samtidig pågår en rettssak der seks andre beboere krever erstatning. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen