31. mai i år feiret arkitektstudent Marte Valderaune (28) og håndverker Stian Osvoll (33) bryllupet sitt på et helt spesielt sted i Trondheim. Nærmere bestemt den ærverdige brygga i Kjøpmannsgata 27. Det er ei brygge med autentisk interiør fra 1700-tallet.

- Vi har en felles lidenskap for bygningsvern, og vi ønsket å vise potensialet som ligger i de urørte bryggene våre, forteller paret, som bor i Brundalen.

- Full av historier

Selve vielsen hadde de i Barcelona, men da det forlovede paret var på utkikk etter et lokale til bryllupsfesten falt de umiddelbart for brygge og dens unike atmosfære. Marte bidro under organiseringen av bryggeutstillingen til masterstudiet ved arkitekturlinja ved NTNU i fjor, og ble godt kjent med brygga da.

- Brygga har ikke bare en fantastisk beliggenhet, men er full av stemning og historier, med nydelige romlige kvaliteter, forteller arkitektstudenten Marte.

Måtte skaffe komfyr

Paret tok kontakt med bryggeeier Magne Frode Orten og arkitekten Eileen Garmann Johnsen. De ga grønt lys til paret som ville bruke brygga til festlokale.

- Hvis man skal se litt poetisk på dette, så representerer brygga ekteskapet. Det er litt støvete på gulvet, det er lav takhøyde og det kan være mørkt i hjørnene. Men det gjør det også intimt, mer omfavnende og unikt. Etter alle disse årene står brygga der, noe skakt og skjevt, men likevel stødig. Jeg kan ikke tenke meg en mer representativ plass å ha en bryllupsfest, sier Stian.

Selv om det var enormt mye jobb i forberedelsene, angrer verken Marte eller Stian på valget av bryllupsfestlokale.

- Brygga i seg selv krevde ikke stort, den er strålende slik den er. Men i motsetning til et ferdig organisert festlokale måtte jo alt fra komfyr til teskjeer anskaffes på forhånd. Vi fant komfyr og oppvaskmaskin gratis, og service ble kjøpt inn på Fretex. Dugnadsånden fra nære og kjære, og ikke minst Eileen var til stor hjelp, forteller Marte.'

- Lekeplass og nostalgi

Brudeparet hadde rundt 50 gjester med et alderspenn fra ni måneder til 90 år. Brygga fjernet all stivhet og tilbakeholdenhet, og ble et umiddelbart samtaleemne blant gjestene.

- Det var et absolutt magisk sted å ha en slik feiring. For de yngste var brygga en enorm lekeplass, for det eldste var brygga sentimentalitet og nostalgi. Vi ønsket oss et avslappet bryllup hvor stemning var viktigere enn stive duker, og folkene var viktigere enn kjolene, forteller Marte.

Paret synes det var ekstra morsomt å vise frem brygga til tilreisende, og mange forlot festen mye senere enn de hadde planlagt

- Folk var takknemlige for å ha fått muligheten til å oppleve brygga på et så unikt og intimt hold, sier Stian.

- Viktig å ta vare på

Arkitektstudenten Marte er opptatt av at brygga er spesiell med tanke på graden av autentisitet. Takhøyden er lav og rommene er ikke oppdelt.

- Konstruksjonen og alle spor etter tidligere bruk er synlig. Dette er det viktig å ta vare på, og man må kunne bruke et slikt sted uten for store inngrep i bygningsmassen. For oss var det viktig å gjennomføre et bryllup på et slikt sted, og så får det heller være at noen traff en bjelke, at kjolene ble litt skitne og at kelneren måtte løpe i mange trapper, sier paret.

Brygga vil også være en del av den internasjonale trekonferansen som blir holdt i Trondheim i september.

Rundt 50 gjester storkoste seg i brygga. Foto: runar nilsen
For noen var det fint å kunne slappe av utover kvelden. Foto: privat
Brudeparet er glad i gamle bygninger. Foto: privat
Brygga har en unik atmosfære ifølge brudeparet. Foto: Erik Aavatsmark
Her kliner brudeparet til under de lave takbjelkene. Foto: Erik Aavatsmark
Brygga ligger i Kjøpmannsgata og har interiør fra 1700-tallet. Foto: Erik Aavatsmark
Det var mye forberedelser, men brudeparet angret aldri på valget når det gjaldt festlokale. Foto: runar nilsen
Det måtte en del dugnadstimer til for å gjøre brygga klar for bryllupsfest. Foto: runar nilsen
Paret takker bryggeeieren for at de fikk låne brygga til bryllupet. Foto: runar nilsen