Hundrevis av nordmenn har meldt inn at de kan tenke seg å innkvartere flyktninger, og tallet øker dag for dag. Nå vil skaperne av en Facebook-gruppe lage en full oversikt over alle sengeplassene som tilbys, skriver aftenposten.no.

Tilbyr sengeplasser i hjemmet

Facebook-gruppen «Har du plass til en ekstra i hjemmet ditt» har i løpet av kort tid fått nesten 3000 medlemmer, og mange har tilbudt sengeplasser i sine private hjem.

- Det er utrolig godt å se så mye hjertevarme. Vi fikk inn tilbud om mer enn 400 sengeplasser i forrige uke, og det har kommet inn mange flere siden da, sier gruppens initiativtaker Hanne Heszlein-Lossius til Aftenposten.

Legestudenten, som også er medlem i partiet Rødt i Bergen, forteller at hun og de andre som er med og administrerer gruppen vil være behjelpelige med å systematisere tilbudene de har fått inn og lage en oversikt over hvor mange tilbud som har kommet i hver enkelt kommune.

- Vi har selv blitt tatt imot som flyktninger av svenskene, og vi var selv båtflyktninger og ble tatt imot på Shetland, så det er klart vi må kunne gjøre det samme, sier hun

Ble kalt julenisse og naiv

En av dem som har sagt seg villig til å ta imot flyktninger, er Gunnar Hunskaar fra Sandefjord. I slutten av april sto han fram i lokalavisa Sandefjords Blad og sa at han gjerne vil åpne døra si for flyktninger. En gråtende TV 2-reporter som rapporterte om flyktningkatastrofen i Middelhavet gjorde utslaget. Nå er han i gang med å klargjøre leiligheten sin.

- Jeg jobber med å få godkjent en leilighet i kjelleren, og når det er ordnet, har jeg sagt at jeg kan ta imot en liten familie eller et par eller lignende, sier Hunskaar til Aftenposten.

Sandefjordingen forteller at han har fått mange gode tilbakemeldinger etter at han gikk ut og tilbød flyktninger husrom, men det har ikke vært udelt positivt.

- Jeg har fått mange negative tilbakemeldinger også. Jeg har blitt kalt julenisse, naiv, og har fått høre at det ikke er bare bare å slippe fremmede inn i huset. Noen er veldig redde for å ta inn folk fra fremmede kulturer, sier han.

Negative tilbakemeldinger har uansett ikke stoppet Gunnar, og han regner med å ha kjellerleiligheten klar i månedsskiftet juni/juli.

Bodde med seks flyktninger

Kjersti Alstermo Khalili fra Strømmen er en av de som har opplevd å ha flyktninger boende hjemme hos seg. I 1998/99 innkvarterte hun en iransk familie på seks i sin 50 kvadrat store leilighet.

- De var asylsøkere fra Iran, og jeg tenkte: Hvorfor kan de ikke bo hos meg istedenfor på asylmottak. Vi måtte ta i bruk madrasser og sofaer for å få plass til alle. Jeg kunne lite om flyktninger den gangen, men da jeg fikk se ting på nært hold, lærte jeg at de ikke er så ulike meg selv. Hovedbudskapet må være at det går an å bli rik på mer enn penger, for eksempel på vennskap og forståelse. Jeg fant fort ut at det var mer som forente oss enn som skilte oss; fremtidshåp tanker og drømmer, sier hun til Aftenposten.

- Trenger mer enn bolig

Statssekretær Kai-Morten Terning (FrP) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet viser ikke udelt begeistring over alle tilbudene om husrom.

- I utgangspunktet er det veldig hyggelig at enkeltpersoner ønsker å bidra, men integrering dreier seg også om mer enn bare bolig til den enkelte. Det dreier seg om skole, helsetjenester, barnehage, norskopplæring, arbeidstrening og så videre. Derfor er det viktig at vi holder oss til den frivillighetslinjen vi har, og at kommunene selv avgjør hva slags kapasitet de har.

Han anbefaler de som ønsker å stille husrom til rådighet om å ta kontakt med den enkelte kommune.

- Er det greit at noen låner bort et rom eller en seng i leiligheten sin, eller krever dere mer?

- Det kan være aktuelt i en mellomfase, men vi må ikke glemme det tilbudet som skal være rundt flyktningene.

Skjermdump av gruppen på Facebook.
Kjersti Alstermo Khalili hadde en iransk familie på seks boende hjemme hos seg. Foto: Privat