– Vi har merket det. Bare de årene vi har eksistert har det vært en markant nedgang i kontantbruk, og vi har reflektert over at det har innvirkning på at salget går ned.

Det sier Erlend D. Paxal, daglig leder i gatemagasinet Sorgenfri til adressa.no. Som en av få aktører, har Sorgenfri så langt kun akseptert kontant betaling. Men med dalende salg og en kundemasse som stadig oftere ikke har kontanter, tas det nå grep.

– Nylig signerte vi avtalen. Til høsten er målet at folk skal kunne bruke mobilen som betalingsmiddel - sende en sms og betale bladet via telefonregningen, forteller Sorgenfri-sjefen.

Minst i Trøndelag

For Paxal har rett. Ikke bare brukes det mindre og mindre kontanter. Stadig flere går også rundt i byen uten en eneste mynt eller seddel i lommene.

I en fersk undersøkelse Ipsos MMI har gjort for IT-selskapet EVRY, kommer det frem at tre av ti nordmenn ikke har brukt kontanter den siste uken. Ser man på Trøndelag isolert, er tallet enda høyere. Her oppgir hele fire av ti rundt at kontanter ikke har vært i bruk. Noe som gjør at trøndere er i tet når det kommer til kortbruk i Norge.

Ikke bare lar trønderne være å bruke dem. De har dem heller ikke med seg. Nesten tre av ti trøndere forteller at de den siste uka ikke har hatt en eneste krone på seg.

Eller som Sorgenfris selgere opplever det: Tre av ti potensielle kunder sier nei. Rett og slett fordi de ikke har muligheten til å betale for bladet.

Banker uten penger

Men det er ikke bare i Sorgenfri man merker fenomenet. Også i banknæringen har man merket seg det økende fraværet av kontanter. Så fraværende at bankene nå vurderer å kutte dem helt ut.

– Vi vurderer å slutte å ha kontanter i filialene i Trondheim. Kun i minibankene vil de fortsatt være tilgjengelig, forteller regionsjef Torgeir Skirstad i DNB. Han forteller at kontantløse banker kan bli en realitet allerede i år.

Skirstad har også merket seg den lave kontantbruken i Midt-Norge, og tror han har funnet forklaringen.

– Jeg tror grunnen er det høye antallet studenter. 35000 av Trondheims 180000 innbyggere er studenter. I tillegg er Trondheim teknologihovedstaden og folk her er raske til å ta i bruk ny teknologi, sier DNB-sjefen.

Han viser også til at studenter dessuten alltid har hatt gebyrfri kortbruk, noe som senker terskelen for å dra kortet.

Sparer mer

Hva så med dagens barn og unge - hvordan skal de få et sunt forhold til penger dersom de ikke får noe fysisk å forholde seg til? Skirstad tror ikke det er grunn til å bekymre seg.

– Barn helt ned i 8-10 års alderen bruker kort i dag. Og det vi ser er at de som har kort, har en sunnere økonomi, enn de uten. De får tidlig et forhold til hva saldo er og unge med kort er faktisk flinkere til å spare enn de uten, og har i gjennomsnitt 1000 kroner på sparekontoen enn de uten kort, forteller Skirstad.