Fire trøndere i alderen mellom 28 og 45 år ble i midten av januar idømt norgeshistoriens strengeste fengselsstraffer for dopingforbrytelser.

Nå har aktoratet valgt å anke straffene til Høyesterett fordi de ikke er strenge nok.

Rekordstraffer

- Vi anker lagmannsrettens straffeutmålinger for fire av mennene, sier statsadvokat Unni Sandøy til adressa.no.

Lagmannsretten avsa i midten av januar følgende dom over mennene:

  • 40-åringen ble utpekt som hovedmann, og ble idømt seks år og seks måneder i fengsel

  • En 29-åring må sone seks år

  • En 28-åring må sone fem år og ni måneder

  • En mann (45) må sone fire år og seks måneder

Mennene ble først dømt i Sør-Trøndelag tingrett våren 2014. Lagmannsretten landet på strengere straff for 45-åringen og 28-åringen. 29-åringen fikk samme straff, mens den 40 år gamle trønderen fikk redusert straffen med seks måneder.

Samtlige må tåle millionsummer i inndragning fra den kriminelle virksomheten som er bevist. En femte mann, på 36 år, må sone 1 år i fengsel.

Vil sprenge strafferammen

På tross av at straffene var de strengeste som har blitt idømt for dopingforbrytelser i Norge, valgte altså statsadvokaten å anke saken til Høyesterett. Ifølge Sandøy er bakgrunnen for anken at påtalemyndigheten mener at dagens straffenivå ikke er høyt nok.

- Vi ønsker en vurdering på om strafferammen for dopingforbrytelser er høy nok, eller om den bør utvides.

Samtidig ønsker aktoratet en avklaring på straffenivået for overtredelser av legemiddelloven. De domfelte sto bak produksjon og salg av enorme mengder anabole steroider, men lagde og solgte i tillegg legemidler som maskerer bivirkninger av dopingbruk.

Statsadvokaten mener at lagmannsretten ikke tok tilstrekkelig hensyn til at mennene ble dømt etter straffelovens 60a, og at paragrafen kunne anvendes på mennenes aktivitet over flere år. 60a er i mediene kjent som «mafiaparagrafen», et begrep statsadvokaten ikke er tilhenger av. Paragrafen skal ramme organisert kriminalitet.

De domfelte har fortsatt noen dager på seg for å avgjøre om de skal anke. Da adressa.no var i kontakt med forsvarerne da dommen mot dem ble kjent, sa flere at de var skuffet over dommen og at en anke var under vurdering.