Bystyret i Trondheim skal den 15. desember vedta hvor den nye storhallen skal ligge. Enten der den er nå med en rehabilitering av Trondheim Spektrum, eller noen av de andre tomtealternativene som er kommet opp.

I forbindelse med dette har rådmannen kommet med noen klare rammer og forutsetninger i det videre arbeidet etter at det ble bestemt at rådmannen skal utrede storhallen på nytt.

Til formannskapets møte i morgen, tirsdag, legger han til grunn seks forslag til vedtak.

Ikke delt løsning

1. Saksframlegget til bystyret 15. desember skal i stor grad bygge på kriterier fra tidligere politiske saker og skal inneholde en oppdatering av tidligere framlagte fakta.

Oppdateringen skjer med bistand fra eksterne aktører.

2. Hvis det skal bygges en storbyhall et annet sted enn på Nidarø, forutsettes det at Trondheim Spektrum rives og området frigjøres til annen bruk. Videre utredes det bygging av ett samlet anlegg for en storbyhall og ikke en oppdeling av anlegget fordelt på ulike lokaliteter.

En delt løsning, der en ny stor hall bygges et annet sted enn på Nidarø, må inneholde fire hallflater, garderober, pressefasiliteter og nødvendige publikumsfasiliteter for å betjene opp mot 10 000 besøkende. Denne hallen blir da en arena for store idrettsarrangement og konserter. I tillegg kan de 4 hallflatene brukes av breddeidretten. Et slikt anlegg vil ikke inneholde det mangfoldet av ulike lokaler/fasiliteter som Trondheim Spektrum har i dag. En delt løsning vil derfor ikke kunne erstatte Trondheim Spektrum som arena for gjennomføring av de store fiskerimessene. Rådmannen peker på at delt løsning ikke er økonomisk forsvarlig, og at fortsatt drift av Spektrum vil hindre alternativ bruk av tomtene på Nidarø. I tillegg vil en del eksisterende utfordringer knyttet til Trondheim Spektrum, som for eksempel trafikkavvikling, fortsatt være de samme som i dag. Rådmannen ser det heller ikke som mulig å foreta en tilfredsstillende utredning av en delt løsning innenfor tidsperioden fram til 15.desember.

OPPDATER DEG SELV - HER ER ALLE SAKENE OM DEBATTEN RUNDT TRONDHEIM SPEKTRUM

Må være klart til EM

3. Som tidligere forutsatt skal kommunen, uansett valg av alternativer for utbygging av en storbyhall, ikke finansiere utbyggingen eller stå for driften av anlegget, men kun leie areal til idrettens bruk av anlegget.

Rådmannen vil redegjøre for de juridiske muligheter og begrensninger kommunen har til å delta ved en kommersiell drift av en storbyhall.

4. Tomtealternativene for plassering av en storbyhall vurderes ut fra følgende kriterier:

I 2011 ble det foretatt en vurdering av 14 ulike alternativer for plassering av en storbyhall. Tomtealternativene ble vurdert ut fra tomteforholdene (tomtas størrelse, hallens utearealbehov, bebyggbarhet i forhold til grunnforhold), god tilgjengelighet (for gående og syklende, avstand til godt utbygd kollektivtilbud og hovedvegnettet) og plasseringen av anlegget i forhold til konsekvenser for byutviklingen. Nidarø, Sorgenfri, Tempe og Brattøra var mest aktuelt. Rådmannen vil igjen vurdere disse, i tillegg til Sluppen-alternativet. Det åpnes for andre alternativer, men alle må vurderes om det er mulig å gjennomføre bygging som gjør anlegget ferdig til håndball- EM 2020.

600 - 700 boliger

5. Ved bygging av en storbyhall, legges det til grunn et behov for tomteareal og totalt aktivitetsareal som Trondheim Spektrum har i dag.

Trondheim Spektrum, i tillegg til en stor hall med 4 hallflater, blir cirka 36 000 kvadratmeter, inkludert parkering, snuplasser, annen infrastruktur, nødvendig uteareal til avvikling av messer og buffersoner mot tilliggende områder. Det betyr at "fotavtrykket" blir cirka 18 000 kvadratmeter, men som kan reduseres ved bygging i høyden.

6. Ved beregning av tomteverdien av Nidarø-området til boligbygging, benyttes følgende arealberegninger:

På arealet (cirka 40 dekar) som Trondheim Spektrum benytter i dag har rådmannen beregnet at det kan bygges cirka 400–450 boliger. Han ser for seg en blokkbebyggelse med 3 og 4 etasjer, og at hver blokk blir på 50 x 12 meter. Hvis Øya Stadion også blir med kan det bygges ytterligere 200–250 boliger. Disse beregningene legges til grunn for verdivurderingen. Rådmannen vil også komme med pris for omdisponering av Spektrum-tomta til park.

Ekstern kompetanse

Rådmannen skriver at det vil engasjeres ekstern kompetanse til å oppdatere en del av faktagrunnlaget, beregne byggekostnader og gjennomføre verdivurdering av eiendommene på Nidarø. I tillegg vil det bli benyttet ekstern kompetanse til å kvalitetssikre alle arbeidsprosesser og anbefalinger. Ut over dette vil rådmannen benytte interne ressurser i arbeidet.