Denne natten har det bodd 22 mennesker på Trondheims akutte overnattingstilbud i Innherredsveien. De er av romfolk, og lever av å tigge på gata. Med det omstridte tiggerforbudet som regjeringen valgte å trekke torsdag, er dette blant denne ukens mest omtalte folk.

Les også: Regjeringen trekker forslaget til tiggerforbud

I Norge har Arendal innført kommunalt tiggerforbud, og Lillesand har vedtatt tiggerforbud som blir gjeldende til våren.

Les også: Kunsten å ikke være Arendal

– Det er fint om vi kan få lov til å tigge slik at vi kan samle opp penger, sier Rozetia Pentelica.

– Men vi vil gjerne jobbe her. Jeg kan jobbe hvor som helst. Det hadde også vært fint om vi kunne få sosialhjelp slik at vi hadde sluppet å tigge.

Må på gata klokka 7.30

I Innherredsveien er klokka litt over sju torsdag morgen. Natta er over, og rumenerne må ut på gata igjen. De har tatt av sengetøyet, pakket tingene sine, og sitter rundt spisebordet med pulverkaffe i pappkrus.

LES KOMMENTAR: Et gufs fra fortiden

Ute er det minus fire grader og det snør. På overnattingstilbudet til Røde Kors og Kirkens Bymisjon blir dørene stengt klokka 7.30, og åpner igjen først 21.15. Nå drar de til byen for å tigge penger, og finne et sted for å holde varmen.

– Vår Frue Kirke åpner først klokka ni, mens Trondheim Torg åpner åtte. Vi skulle gjerne gått dit, kjøpt oss en kopp kaffe og fått sitte på en benk, men blir alltid kastet ut, sier de. Og når Adresseavisen blir med dem til kjøpesenteret, er det det som skjer. Rett etter at de har kommet inn i vrimlearealet, ber vekteren dem om å gå.

Les også: - Trekk lovforslaget om tigging, Anundsen

Kjøpesenter, ikke varmestue

– De er for mange, sier kjøpesenterleder Jomar Asbøll. Vi vil ikke ha ansamlinger inne på senteret vårt. Det er likt for alle. På spørsmål om det ville vært greit om de kom en eller to svarer han at Trondheim Torg ikke er en varmestue for noen.

– Det er et kjøpesenter for folk som skal handle.

Romfolkene blir dermed gående ute på gata til Vår Frue Kirke åpner.

Les også Adresseavisens leder julaften: Plass nok i herberget

Vår Frue er redningen

– Uten kirken hadde vi dødd hele gjengen, sier Rozetia Pentelica. Kirken tilbyr varme, og litt mat.

– Vi er veldig heldige. Presten Siv (gateprest Siv Limstrand, red.anm.) er utrolig snill med oss. Vi får mat, ullsokker og sko der.

Huset i Innherredsveien åpnet for akutte overnattinger i desember. Her kan opp til 25 trengende få et sted å sove. De får feltseng med dyne, dusj og varmt vann til kaffe og te. Kjøkken har de ikke tilgang til. For dette betaler de 15 kroner natta.

Alternativet er å sove ute

Tilbudet er finansiert over justisdepartementets budsjett. Totalt går det med 10 millioner kroner over statsbudsjettet til slike tilbud i Oslo, Bergen og Trondheim. Tilbudet i Innherredsveien får en million kroner i 2015.

–Alternativet er å sove ute. Det har vi gjort før. Da har vi sovet under bruer eller på offentlige toalett. De som har overnattet her denne natten syns det er fint at de får slappe av her, men syns åpningstidene er dårlige.

–Vi ville gjerne fått komme litt tidligere, og gått litt senere, sier Rozeta, og sier de gjerne skulle fått brukt kjøkkenet slik at de kunne laget seg en suppe.

–Nå spiser vi bare kald mat. Dessuten skulle vi gjerne også hatt muligheten til å vaske klærne våre.

–Hvorfor kom dere til Trondheim?

–I Romania er vi romfolk veldig diskriminert. Vi har barn, men ikke jobb. Vi har ingenting i Romania, og må gjøre noe for å få penger. Derfor er vi her, sier de, og forteller at de ikke har noen mulighet til å forsørge seg hjemme.

–Vi legger oss ikke opp i hvorfor de er her, sier Veronica Sve som er prosjektleder for Røde Kors. – Vi ser et humanitært behov for et sted å være om natta. Det gir oss grunnlag for å handle. Folk skal slippe å ligge på gata. Nå har de plass til 25 mennesker. Tilbakemeldingene de siste dagene tyder på at flere rumenere er på vei til Trondheim, og at det blir behov for flere senger. På det meste har de hatt 27 mennesker boende samtidig.

Hit, men ikke lenger: Romfolket blir stoppet i døra påTrondheim Torg når dørene åpner klokka åtte. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Klokka er 7.30, og de må forlate huset i Innherredsveien. Først når klokka blir 21.15 åpner dørene igjen her. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Sovesalen i Innherredsveien med feltseng og dyne. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Prosjektleder Veronica Sve i Røde kors. Foto: Håvard Haugseth Jensen