Lørdag kveld mellom klokken 20.30 og 21.30 oppfordrer naturvernorganisasjonen WWF alle til å slå av lyset.

Aksjonen skal sette fokus på energiforbruk og klima verden over. Men mens den pågår, er strømsparingen ubetydelig.

Merker ingen forskjell

Adressa.no har sendt en forespørsel både til Trønderenergi og NTE for å se om de har merket noen endring i strømforbruket den timen aksjonen har stått på.

Selskapene har sett på de aktuelle datoene lyset slås av hvert år siden 2009, da Earth Hour først ble arrangert i Norge.

- Mens Earth Hour pågikk i fjor, merket vi absolutt ingenting. Men Earth Hour handler om å skru av lyset. Etter hvert som folk har ledlys og sparepærer er energiforbruket fra lys ganske lite, da skal det stor deltakelse til for at det skal være merkbart på totalforbruket, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Trønderenergi, Tore Wuttudal.

- Vi har sjekket forbruket timene Earth Hour har pågått fra 2009 til i fjor og sammenlignet med timen før. Konklusjonen er at det er vanskelig å se at forbruket er vesentlig endret, skriver informasjonssjef Dagfinn Brendmo i NTE i en mail til adressa.no.

- Ikke poenget

Prosjektleder for Earth Hour i Norge, Alexander Wie Flaa, er klar over at lysslukkingen ikke senker energiforbruket markant.

- Poenget er ikke å senke forbruket mens Earth Hour pågår. Dette er en symbolmarkering, og hensikten er å sette klima på dagsorden. Dette er på en måte klimaets 17. mai, forklarer Flaa i WWF Norge.

Et av temaene WWF Norge ønsker å få oppmerksomhet rundt under årets aksjon, er energikildene som brukes til å produsere strøm.

- Vi har vektlagt overgang fra fossilt brennstoff til mer miljøvennlige energikilder. Blant annet har vi sett nærmere på oljefondet og dets investeringer. Dette er et av de sterkeste verktøyene vi i Norge har til å påvirke klimaet, sier Flaa.

Tolv trønderkommuner med

Earth Hour vil bli markert flere steder i Trøndelag. I alt tolv kommuner hadd meldt seg på arrangementet innen fredag formiddag, og sagt at de vil slå av lyset lørdag.

Kommunene som har meldt seg på så langt er Holtålen, Trondheim, Meldal, Klæbu, Bjugn og Orkdal i Sør-Trøndelag. Kommunene Steinkjer, Overhalla, Levanger, Vikna, Grong og Namsos har meldt seg på i Nord-Trøndelag. I tillegg har Sør-Trøndelag fylkeskommune sagt at de vil slå av lysene på sine bygg lørdag.

Flaa er ikke spesielt imponert over at kun 12 av 48 trønderkommuner så langt har sagt at de vil delta på Earth Hour.

- Det er for dårlig. I Hedmark er det kun to kommuner som ikke deltar. Også i Rogaland og Hordaland er det veldig god deltakelse, forteller Flaa.

Ny rekord

På landsbasis har i alt 203 kommuner og fylkeskommuner meldt seg på Earth Hour. Det er iflølge Flaa ny rekord.

I tillegg har 303 bedrifter, 76 skoler/barnehager, 110 organisasjoner, 36 kirker og trossamfunn og 56 landesmerker meldt seg på markeringen.

Se oversikten her.

Prosjektleder for Earth Hour i WWF Norge, Alexander Wie Flaa. Foto: Privat