Først forsvant Puro, så Tre Kråker og deretter Pizza & Sånt. Nå er en fjerde av de opprinnelige topprestaurantene på Solsiden historie. Plutselig denne uken stengte den japansk-inspirerte gourmetrestauranten Umami dørene. Trondheim er blitt fattig på eksklusive spisesteder. Og mandag er siste dag for Bryggen, selve flaggskipet i byen. Ryktene sier at ytterligere to kvalitetsrestauranter er i faresonen.

Kokkene flytter

- Dette er veldig synd, både for Trondheim og Trøndelag, men også for det gastronomiske Norge. Ambisiøse kokker må nå dra til Oslo og bli der, sier Terje Moen, oldermann i Trondheim Kokkenes Mesterlaug. Før kunne disse kokkene komme tilbake til attraktive kjøkken i Trondheim, nå blir det færre av dem. Det vil på sikt gjøre noe med kokkemiljøet i byen.

- I årets NM-finale for kokker var seks av tolv deltakere fra restauranter i Trondheim. Nå raseres dette miljøet.

- Hvorfor er det vanskelig å drive gourmetrestauranter i Trondheim?

Vil ha billig mat

- Det er vel ikke for ingenting at to av Norges største lavpriskjeder innen mat, Rema og Bunnpris, har sitt utspring i Trondheim. Det sier nok noe om hva trønderne er opptatt av, svarer Terje Moen.

Selskapet Solsiden AS, hvor gründerne bak Druen-restaurantene er eiere, har leid ut lokalene til Umami. Anne Koppang i Solsiden AS bekrefter at driveren, Dick Chiang, har gitt beskjed om at han har stengt dørene. Over nyttår vil han forsøke å selge restauranten hvor det før åpningen ble investert millionbeløp. Chiang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Anne Koppang tror det har vært litt for mange «hvite duker» i Trondheim. Folk vil tydeligvis heller ha mer uformelle steder. - Jeg tror mange etter hvert vil gjøre om lokalene sine til kafeer og barer. Det vil bety at man kan få redusert bemanningen og økt inntjeningen, sier hun.