Møtet skal skje på fredag i Amman i Jordan.

- Vi oppfatter situasjonen for barna der nede som vanskelig, så derfor må vi se om det finnes muligheter. Vi er glad for at det blir et møte mellom Humlen og familien, sier Jørgen Hoffmann i støttegruppa i Namsos.

De syv palestinske søstrene ble i sommer tvangssendt til hjemlandet Jordan etter å ha bodd i ni år i Namsos. De to yngste jentene er født og oppvokst i Nord-Trøndelag.

Drar til Jordan

Advokat Humlen drar også til Jordan for å møte Neda Ibrahim (12) og familien som bodde ti år i Sandnes før de i likhet med søstrene fra Namsos ble tvangssendt til Jordan i sommer. Neda ble kjent i Norge blant annet for sitt utsagn «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg». 29. oktober i år skal Neda-saken opp i Oslo tingrett.

- Jeg kjenner ikke saken til de syv søstrene i detalj ennå, men det er noen likheter: Barn betraktes i for stor grad som følgepersoner til voksne. De synes ikke å ha noen selvstendig rettsposisjon. Det er åpenbart ikke i samsvar med utlendingsloven og Norges internasjonale forpliktelser, sier Humlen til adressa.no.

- Barna blir taperne

Humlen har tidligere vunnet flere saker for asylbarn i Norge, blant annet den mye omtalte Nathan-saken. I saken til de syv søstre konkluderer norske utlendingsmyndigheter med at andre innvandringsregulerende hensyn må veie tyngre enn barns beste. De viser blant annet til at faren har oppgitt feil identitet og at familien har oppholdt seg ulovlig i landet i lang tid. Faren påsto først at han var palestiner fra Vestbredden, men han innrømmet etter mange år at familien er palestinere fra Jordan. De bor nå i en gammel, palestinsk flyktningleir i Irbid i Jordan.

- Barna blir taperne hele veien. Jeg har forståelse for at myndighetene må reagere når voksne bryter utlendingsloven, men det må ikke nødvendigvis gå på barnas bekostning. Statens har sanksjonsmuligheter overfor voksne som bryter loven, men det innebærer ikke at barna ikke skal ha noen selvstendig posisjon, sier Humlen.

Tidligere konsultasjon

Håpet til støttegruppa i Namsos er at Neda-rettssaken kan få betydning for de syv søstre. Støttegruppa har også tidligere hatt en konsultasjon med Humlens advokatfirma.

- Vi er fremdeles usikre på om å gå til retten med saken er en farbar vei, men vi vil i alle fall undersøke det nærmere. Så er det opp til familien hva de ønsker å gjøre, sier Hoffmann.

- Vårt første mål var å unngå at de ble sendt ut. Så ble de sendt ut. Nå er vårt neste mål å kartlegge hvilke muligheter som finnes, så får vi ta ett skritt av gangen og se hva som skjer, sier Hoffmann.

Han sier de holder tett kontakt med familien.