Olavsfestdagenes største satsing noen gang finner sted i Nidarosdomen natt til 2. august. Publikum blir invitert inn i katedralen til en begivenhet som varer en hel natt.

Tilsvarende oppføringer har bare funnet sted i London, New York, Berlin og Amsterdam tidligere. I sju timer får publikum oppleve verket «The Veil of the Temple» av den britiske komponisten Sir John Tavener. 170 sangere fra fire ulike kor og over 20 musikere skal i aksjon.

Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr er svært entusiastisk over at de får til et så ambisiøst prosjekt.

Gjør arven aktuell

– Hvis vi ikke hadde vært en knutepunktinstitusjon med den offentlige støtten det innebærer, ville ikke dette vært mulig. Denne framføringen vil vekke internasjonal oppsikt. Vi gjør noe ingen andre i Norge er i stand til. Vi strekker oss, forvalter Nidarosdomens arv og gjør den samtidig relevant og aktuell, sier Myhr.

– Hva er budsjettet for korprosjektet?

– Det kan jeg ikke gå i detalj på, men det er klart at det koster en del når så mange sangere skal bo i Trondheim i ei uke og øve. Vi har prioritert dette prosjektet høyt og får det til fordi vi justerer de andre begivenhetene som skal skje i Nidarosdomen under Olavsfestdagene. Kirken vil også bli belagt med øvinger i noen dager før selve konserten.

Første gang i katedral

«The Veil of the Temple» er blitt framført to ganger i London, én gang i New York, én gang i Berlin og én gang i Amsterdam, men aldri tidligere i en katedral.

Stephen Leyton, som skal dirigere det hele, sa til Adresseavisen etter en befaring i Nidarosdomen før jul at kirkerommet er helt perfekt for denne musikken. Det var Leyton som i 2001 ba Tavener skrive «The Veil of the Temple» til Temple Church i London, en kirke som ligger like ved St. Pauls Cathedral og som på 1900-tallet var et kirkemusikalsk kraftsentrum. Leyton dirigerte også urframføringen i denne kirken.

– Jeg ser allerede for meg når alle medvirkende og publikum forlater kirken under Steinmeyer-orgelet. Det er synd at Tavener selv ikke får oppleve dette, sa Leyton.

Legendestatus

Tavener, som døde i 2013, 69 år gammel, regnes som verdens ledende korkomponist i nyere tid. I England har han bortimot legendestatus. Musikken hans ble framført under Lady Dianas begravelse, og den ble sunget under det offisielle britiske arrangementet som markerte overgangen fra 1900-tallet til 2000-tallet. Hans første plater ble utgitt av Beatles-selskapet Apple rundt 1970.

Leyton markerte seg som en kirkemusikalsk komponist som var åpen for ulike religiøse retninger. Selv konverterte han til den greskortodokse kirken, og han var opptatt av østlig musikk og kultur.

Korene som skal synge, er britiske The Holst Singers, Det Norske Solistkor, Nidaros Domkor og Nidarosdomens jentekor.

– The Veil of the Temple er ikke bare et korverk, men en totalopplevelse som gjennom åtte ulike sykluser utvikler seg fra mørket om kvelden til lyset om morgenen. Publikum får med seg en bag med pute, sjokolade og vannflaske, og det blir også muligheter for et varmt måltid. Man kan legge seg nedpå hvis man føler behov for det, sier Petter Myhr.

En spesiell arie, sunget av sopranen Patricia Rozario, er gjennomgangstema i hele verket. Tibetanske horn og mannsstemmer som synger ekstremt dypt i bassregisteret, er også sentrale elementer i begivenheten.

Dirigent Stephen Leyton (t. h.), her sammen med Olavsfestdagenes Jens Storli under en befaring i Trondheim før jul, ser fram til en hel natt med et gigantisk korverk i Nidarosdomen.