Spesialteamet skal lede etterforskningen av alle voldtektssaker i hele SørTrøndelag. De startet arbeidet sitt for fullt på slutten av fjoråret.

2014 bød på også på det høyeste antallet voldtektsanmeldelser på elleve år i politidistriktet. I denne perioden lå tallet mellom 32 anmeldelser og toppen på 75 i fjor (se grafikk). I likhet med landsgjennomsnittet har det de siste to årene vært en jevn, men liten økning av anmeldelser i Sør-Trøndelag.

–Det kan ligge flere faktorer bak økningen de siste årene. Det er vanskelig å si om det skyldes at det skjer flere voldtekter, eller om dette handler om folks tilbøyelighet til å anmelde voldtekt som følge av samfunnsendringer og mer fokus på problemet, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Fant mangler

Voldtekt er i år ett av tre satsingsområder for politidistriktet sammen med vinningskriminalitet og beredskap.

–Voldtektsforbrytelser er viktige og vanskelige saker å etterforske. Vi har sett et behov for å spesialisere oss for å etterforske disse sakene på en bedre måte for å ivareta offer og gjerningsmenn best mulig, forklarer Nordtvedt.

Oppklaringsprosenten for voldtektsforbrytelser har vært lav i Sør-Trøndelag politidistrikt (se grafikk). Adresseavisen omtalte i september i fjor den interne voldtektsrapporten «Fra ord til ord til handling», som analyserte 50 påtaleavgjorte voldtektssaker i politidistriktet fra perioden februar 2011 til februar 2013. Rapporten avdekket vesentlige mangler i alle faser av etterforskningen og i påtalefasen. Det ble derfor iverksatt etterforskningsmessige tiltak.

–På grunn av funnene i voldtektsanalysen, dårlig måloppnåelse i etterforskningen og fordi Riksadvokaten har satt et spesielt fokus på etterforskningen av voldtektssaker, bestemte politimesteren seg for å opprette et voldtektsteam, sier stasjonssjefen.

Oppklaringsprosenten øker

I fjor økte oppklaringsprosenten til ca. 42 prosent, nær ti prosent over landsgjennomsnittet. Det er dette nivået voldtektsteamet ønsker å ligge på fremover, opplyser Nina Mørkved og Marianne Høyer, henholdsvis leder for og påtaleansvarlig i voldtektsteamet.

Skjer det en voldtekt eller et voldtektsforsøk på Oppdal, Frøya eller et annet sted i politidistriktet, skal etterforskningen nå ledes av voldtektsteamet ved politihuset i Trondheim. Det betyr imidlertid ikke at teamet rykker ut på alle voldtektssaker i hele politidistriktet og gjør all etterforskning selv. Mye av etterforskningen må fortsatt gjøres lokalt, men i nært samarbeid med teamet. I tillegg til Mørkved og Høyer består spesialgruppen av tre etterforskere. Hele teamet har spesialkompetanse på overgrepssaker.

–Får vi melding om en voldtekt i distriktet, har vi tett oppfølging av det aktuelle lensmannskontoret eller driftsenheten i politidistriktet. Noe tar vi på telefon, men vi kan også rykke ut – det kommer an på type sak og når den skjer. I alle voldtektssaker lager vi nå en plan for etterforskningsskrittene som skal gjennomføres, sier Mørkved.

Politiadvokat Høyer har samtidig påtaleansvaret for alle voldtektssakene i distriktet. Også hun vil være tett på etterforskningen, og ser for seg å kunne rykke ut om det er behov. Med en egen jurist på teamet er målsettingen blant annet kortere saksbehandlingstid.

–Vi politijurister vet hva som kreves i retten, noe det er viktig å ha fokus på tidlig i etterforskningen. Jeg tror også at en påtalejurist i etterforskningsledelsen kan være med på å sørge for objektivitet i etterforskningen, samt å hindre at man låser seg til en teori for tidlig. Målet er å øke kvaliteten på etterforskningen slik at vi oppklarer flere saker, sier Høyer.

Skal drive opplæring

60 prosent av alle voldtektsanmeldelsene som er registrert ved politidistriktet de siste fire årene er fra Trondheim. Etterforskerne ved voldtektsteamet er nå bevisst satt inn i en helgeturnus ved kriminalvakta ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

–Har vi en etterforsker med spesialkompetanse på voldtekt, kan vedkommende lede etterforskningen fra startfasen om det skjer en voldtekt eller et voldtektsforsøk i helgene. Samtidig får etterforskeren delt sin kunnskap med de andre på krimvakta, slik at vi høyner kompetansen der, sier Nordtvedt.

Voldtektsteamet er nemlig også opprettet for å ha et opplæringsansvar på saksfeltet. De drar nå rundt på lensmannskontor og andre enheter ved politidistriktet for å øke kompetansen på voldtektsetterforskningen.

–Vi ønsker å ha robuste politienheter i denne type saker, og vil sikre at enkeltansatte er i stand til å gjøre de riktige innledende etterforskningsskrittene når melding om voldtekter kommer. Samtidig er det viktig at vi i teamet følger med på forskning, teknisk utvikling og at vi skaffer oss kompetansen og deler denne når det skjer ny utvikling på feltet, sier Mørkved.

Håper på midler

Politistasjonssjef Nordtvedt opplyser at politidistriktet håper å få midler fra Politidirektoratet, slik at de kan oppbemanne voldtektsteamet, og gjøre det til et SO-team (seksuelle overgrepsteam) med ansvar for alle typer overgrepssaker i politidistriktet.

–Det er ikke tvil om at overgrep mot barn er minst like vanskelig å etterforske som ordinære voldtektssaker. Vi håper at vi i løpet av 2015 får midler til å utvide voldtektsteamet, sier han.

Foto: Adresseavisen
Adresseavisen 15. september 2014