Nå er Selbuvotten inne blant Guinness mange verdensrekorder, som «largest pair of knitted mittens».

–Jeg er enormt lettet over at vi nå er i mål. Da jeg omsider fikk mailen om at rekordforsøket var godkjent, gikk det både varmt og kaldt gjennom meg, sier Oddbjørg Øiberg, leder i Selbu husflidslag.

Votteparet som nå er verdens største strikkevotter, måler 2,37 meter og er 97 cm. bred. Drøyt fire år tok det fra første vott ble påbegynt til siste vott ble avsluttet.

400 masker

Ideen til storvotten var det regionkonservator Birgitta Odén som kom opp med da Selbuvotten feiret sine 150 år i 2007. Ett år senere jaktet Linda Eide norske attraksjoner i Selbu, og da kastet Selbudamene seg rundt og startet strikkingen av første storvott.

– Vi la opp 400 masker, og prøvde oss først med en vanlig stor rundpinne på 80 cm. Men det ble for trangt, så vi fant en rundpinne på 120 cm., forteller Øiberg.

For skulle votten bli godkjent som verdensrekord, måtte den strikkes på vanlig måte, og med garn og pinnetykkelse som selbukvinnene alltid har brukt når de har strikket votter.

Under Selbumartnan i 2010 avsluttet ordfører Inga Balstad den første votten. Men da stod det fortsatt 22 kvinner igjen på venteliste, som ønsket å strikke rekordvott.

– Så for at ingen skulle bli fornærmet, startet vi med vott nummer to, forteller Øiberg.

Landmåler og ingeniør

Denne votten var ferdig til jul i 2012. Ett år senere fikk de omsider svar fra Guinness, med beskjed om at de måtte ha to votter, og at de måtte måles opp, og at målingene måtte filmes.

Etter at lensmannen ble underkjent som god nok måler, fikk de en landmåler og en ingeniør på rådhuset til hjelp, og dermed satt rekorden.

– Er det bare kvinner som har bidratt?

– Vi har registrert 68 personer som har bidratt, og det er bare kvinner. Det er vel slik det alltid har vært. Det finnes jo menn som strikker, men det er vel ikke noe de snakker så høyt om, mener Øiberg.

Nå skal verdensrekorden feires med kaffe og kaker for både strikkersker og andre i neste uke.

– Hva vil dere gjøre med vottene nå?

– Jeg har en drøm om å få laget en monter i Selbu sentrum, slik at vottene er tilgjengelige døgnet rundt. Jeg håper at de kan bli et kjennemerke i Selbu, sier Oddbjørg Øiberg.