Fjorårets juniormester i NM-klassen, Ella Kjøsnes, var den eneste juniorkjøreren som kom frem til mål i fjor tross uværet. Til tross for store forventninger, er hun selv klar på hva som er viktigst:

- Jeg har lyst til å fullføre, så får vi ta plasseringen som det kommer, sier 15-åringen til Adresseavisen.

En forbipasserende nederst i Kjerkgata i Røros gir tommel opp og ønsker lykke til.  Andre hundekjører har stilt seg opp i området, og lyden av bjeffende hunder fyller Røros sentrum fredag formiddag.

Klokken 11 starter Femundløpet i Kjerkgata i Røros. For siste gang i år er målgangen lagt til startpunktet, noe som har vakt harme blant flere i Bergstaden.

Kontrolleres

Før Ella Kjøsnes fredag kl 11.45 setter kursen mot Femunden med sine seks hunder, blir sleden nøye kontrollert av dommer Alf Stokke fra Norsk Hundekjørerforbund. Sovepose, potesalve- og sokker til hundene, øks, snøspade og fôrkoker til å koke vann til hundene er noe av det som må være plass. I ryggsekken har hun med seg blant annet en Japp-sjokolade, cola og pizza.

- Da er du godkjent, sier dommer Alf Stokke etter gjennomgangen.

- Det er det ikke mange norske tenåringer som er, spøker han.

Les også: Slik ladet erkerivalene Robert Sørlie og Ralph Johannessen opp kvelden før Femundløpet.

Oppvokst med hundekjøring

Selv om Kjøsnes er spent før start fredag, gruer hun seg ikke. I hvert fall ikke like mye som før hun holdt tale under den offisielle åpningsseremonien torsdag kveld. Hun er aktiv i Femund trekkhundklubb, og bruker mye tid på hundekjøringen.

- Jeg elsker dyr, og jeg elsker å være ute. Det er en fin kombinasjon, sier hun om hobbyen.

Så har hun også vokst opp i en hundeglad familie, med foreldrene Odd Kjøsnes og Kristin Aasheim som begge har lang erfaring med hundekjøring.

Ella Kjøsnes og de andre juniorkjørerne skal innom sjekkpunktene Tufsingdalen og Tolga før mål. Her får hundekjørerne og hundene hvile før de tar fatt på resten av den tøffe turen. Lite tyder på at været blir like ubehagelig som i fjor.

Hun synes det skal bli godt å komme i gang.

- Hundene har vært litt småslappe i det siste. Jeg får håpe de løper det av seg, smiler hun.

Les også: Derfor vil Robert «Mr. Femund» Sørlie trappe ned fra sommeren.

Dommer Alf Stokke i Norges Hundekjørerforbund sjekker at sleden er riktig utstyrt. Kart og kompass, mat, dekken til hundene er blant noe av Ella Kjøsnes må ha med seg. Foto: Foto: Mari Vold