Tidlig fredag morgen forlot Kate-Marita Pettersen og datteren Mathilde hjembyen Bodø for å dra til Stockholm. Reisen var en 18-årsgave til Mathilde.

– Da vi hadde sjekket inn på hotellet, gikk vi en tur ut i gatene, og vi gikk først til kjøpesenteret Åhlens. Vi hadde kikket oss litt rundt og orientert oss litt på kartet. Vi var derfor på vei mot den utgangen der lastebilen kom, da vi hørte noen høye smell, forteller Pettersen.

– Redselsslagent i gatene

Mot dem kom en mengde panikkslagne mennesker som ropte at de måtte rømme.

– Hyller og reoler veltet. Det var full panikk. Heldigvis var vi to ikke i forskjellige deler av forretningen, og vi kom oss etter hvert ut en annen utgang, forteller hun.

Ute i gatene rådet den samme redselsslagne og forvirrede stemningen og Pettersen ropte «snu, snu» til alle dem som kom i retning åstedet.

– Vi er blitt godt ivaretatt her, men jeg vet ikke helt hva vi nå skal gjøre, om vi skal reise rett hjem. Dette er litt å fordøye, ikke minst for en 18-åring, sier Kate-Marita Pettersen.

Forteller om kaotiske scener

Flere timer etter angrepet med lastebil i Stockholm er mange mennesker fortsatt sperret inne i kontorene sine. De forteller om kaotiske scener.

En av Aftenpostens lesere forteller at det er tungt bevæpnet politi og soldater utenfor det kongelige slottet i Stockholm

«Sitter på kontoret i Stockholm. Kaos i byen. Tungt bevæpnet politi og militær utenfor slottet», skriver Eirik Lande i en e-post til Aftenposten.

Øyenvitnet Zaida Liendeborg forteller at hun så «fullt av blod og kropper» på gaten utenfor.

Hun er i en kontorbygning like ved åstedet i Drottninggatan og kunne se alt som skjer ut vinduet.

– Biler kjører frem og tilbake, ingen vet helt hva som skjer. Folk springer frem og tilbake. Det er bare kaos, forteller mannen hennes, Robin Liendeborg, via messenger til Aftenposten. Han jobber i det samme bygning.

Alle er blitt beordret til å holde seg inne i kontorbygget, forteller Liendeborg.

Han forteller også at forbipasserende har søkt tilflukt i lokalene.

– Det er tryggere her, sier Liendeborg.

Mest trist

Adam Bergsveen jobber på et kontor cirka 200 meter unna åstedet. Han sier at de foreløpig sitter inne og venter på mer informasjon.

– Vi følger kriseinformasjonen, og forholder oss rolige, sier bergsveen, som forteller at de ikke hørte noen eksplosjon eller skudd.

– Er dere redde?

– Ja og nei. Vi er urolige, men mest lei oss, sier Bergsveen.