Italia har sin pizza, Frankrike har sine crêpes. De har også en nær slektning av crêpen, med opprinnelse i Bretagne, nemlig galette.

Galette lages ikke av hvete, men bokhvete; ellers er fremgangsmåten til selve pannekakene identisk. Bortsett fra at det gjerne holder å steke galettene på én side i stekepanna, særlig om de skal gratineres i ovnen etterpå.

Bruken av bokhvete hadde sin naturlige forklaring i mangel på hvete. Smaken blir noe annerledes, litt mer distinkt, kanskje? Men det er minst like godt. Galette ble brukt med mange tilbehør og erstattet nærmest brødet i deler av Frankrike.

I våre dager har bokhvete en annen attraksjon ved seg. For som de fleste av dere vet, er ikke bokhvete i familie med hveten. Det er ikke engang en kornsort, men en nøtt. Men den lar seg lett knuse til mel og fungerer godt til så vel grøt som baking.

Og inneholder altså ikke gluten. Du får det enklest på helsekostbutikker. (Finner du det ikke akkurat i dag, men har lyst til å lage galette? Det funker med hvetemel også.)

Brettet pannekakelykke: En galette er kjennetegnet ved at den blir brettet opp i kantene etter at den er stekt i panne, før den stekes ferdig i ovn. På det viset holder den på innholdet, nærmest uansett hva og hvor mye du fyller din galette med. Men du kan også lage den som «dobbeltdekker» - som på bildet ved oppskriften.

Vår galette er nok noe annerledes enn den bretonske tradisjonsmaten, her vil du få assosiasjoner til pizza og asiatiske smaker. Men nettopp fornyelse er vel nøkkelen til at tradisjonsmat skal trekkes frem i lyset. Og nå har vi sett tendenser, ikke bare i Frankrike, til at galette begynner å poppe opp på menykartene. Sikkert delvis på grunn av fraværet av

gluten, men også fordi det er så anvendelig. En galette kan fylles med

så mangt av salt eller søtt. Om du vil prøve noe mer tradisjonelt, lag en galette complète med skinke, speilegg og ost.