Under den årlige cidermessa Apfelwein Weltweit i Tysklands cider- og eplevinhovedstad Frankfurt, høstet Marius Egge både heder, lovord og priser for produktene sine.

I følge en pressemelding fra Egge Gård, kunne Marius Egge etter premieutdelingen lørdag 11. april ta med seg både diplom og to Pomme d’Or (gullepler) hjem.

Stor internasjonal messe

Produktet «Iseple» ble premiert i klassen Dessertweine (dessertvin), mens «Liercider» gjorde seg bemerket i klassen for ren eplecider; Apfelschaumweine, Apfelsekte, Cider auf Äpfeln.

Apfelwein Weltweit er en stor internasjonal messe mer enn 70 utstillere med over 250 produkter viste seg fram til både publikum og bransje.

–Det er veldig spennende å være med på messa, og utrolig hyggelig å få premie for to produkter. Det er godord over hele linja, og spesielt Iseple får vanvittig mye bra tilbakemeldinger, sier Marius Egge, som i snart ti år har produsert cider på Egge gård i Lier.

Vurdert i verdensklasse

En Pomme d'Or blir gitt til produkter som vurderes i verdensklasse, og Egge forteller at han har brukt mye tid på produktutvikling. Da er det godt å få litt bekreftelse i form av internasjonale priser.

– Det gir litt mer selvtillit, også i konkurranse med andre på markedet. Jeg ser at vi står sterkere, sier han.

Lanserer musserende

Marius Egge har flere nye produkter i ermet. 29.april lanseres Norges første musserende vin, kalt «Egge Gård One». Dette er en vin laget på druetypen solaris, som Marius Egge plantet en vinmark med i 2010. Første innhøsting skjedde høsten 2014, og det er dette råstoffet som er brukt i den musserende vinen som er klar for markedet i form av 500 nummererte flasker.

Solaris er en hvitvinstype krysset frem av Normann Becher i Freiburg i Tyskland i 1975. Druetypen ble imidlertid først frigitt for salg i 2005, så den er helt ny blant produsenter.

Champagne-metoden

Den er en krysning av riesling, pinot gris, muscat ottonel, zaraya severa og syval blanc. Den beskrives som harfør, blir svært tidlig moden og har et høyt potensielt alkoholinnhold. Alt dette er egenskaper som gjør den godt egnet for norske forhold.

-Klimaendringene og den magre sandjorden på Egge-morenen gjør at den får gunstige vekstforhold, påpeker Marius Eggen som startet innhøstingen av de første druene 10.oktober 2014.

Den nye, norsk musserende vinen er produsert etter champagnemetoden.