Nordmenn på utenlandsferie bør passe på håndhygienen og unngå unødige besøk på sykehus for ikke å bli smittet.

– Den sterke økningen vi har hatt fra januar til juni i år sammenlignet med 2012 er bekymringsfull. Vi vet ikke hva som er årsaken, sier bioingeniør Lillian Marstein. Hun arbeider ved Nasjonalt referanselaboratorium for MRSA (multiresistente gule stafylokokker) ved St. Olavs Hospital. Laboratoriet tar imot MRSA-prøver fra hele landet.

Norge har lenge vært et unntak i Europa med en meget liten forekomst av multiresistente bakterier, bakterier som er motstandsdyktige mot de vanligste typer antibiotika.

Til tross for den kraftige økningen, er vi fortsatt blant de heldigst stilte. Norden og Nederland er i en særstilling i Europa.

– Norge har passert én-prosentgrensen. Det betyr at mer enn én prosent av gule stafylokokker i sykehus er av den multiresistente typen, MRSA. En forklaring er at nordmenn reiser mye og blir eksponert for smitte.

Utbredelsen av MRSA har økt kraftig i Europa de siste årene. I enkelte land er over halvparten av sykehusbakteriene multiresistente.

– Risikoen for å bli smittet av MRSA er stor for den som oppsøker helsevesenet utenfor Norden. Smittefaren gjelder ikke lenger bare sykehus, men også ute i samfunnet, sier Marstein.

Ferieråd mot bakterier

Bioingeniøren understreker at hun ikke fraråder folk å oppsøke helseinstitusjoner utenlands.

– Folk som trenger helsehjelp må naturligvis skaffe seg det. Det jeg advarer mot er unødige besøk. God håndhygiene er en meget viktig forebygging. Storbritannia satte fokus på håndvask, og er et av få land som har klart å få ned andelen MRSA-bakterier, sier Lillian Marstein.

MRSA er knyttet til økt sykelighet og dødelighet på sykehus, men lar seg normalt behandle med andre typer antibiotika enn de mest vanlige. Det helsemyndighetene er mest bekymret for er når nordmenn har vært ved sykehus i utlandet og overføres til norske helseinstitusjoner. Erfaringer er at MRSA er vanskelig å bli kvitt når den har fått etablere seg i sykehus eller andre helseinstitusjoner.

Smitter via huden

For friske mennesker uten infeksjoner, er MRSA ikke farlig. Bakteriene kan utkonkurreres av andre bakterier når de ikke finner grobunn. Enkelte har vanskelig for å kvitte seg med bakteriene og blir bærere uten å være syke. Disse kan igjen smitte andre. For mennesker med nedsatt immunforsvar og betennelser kan MRSA-bakteriene være farlige.

Norge har en «søk-ogødelegg»-strategi. Personer som har vært til helsebehandling og overføres norske sykehus blir holdt i isolat. Norsk helsepersonell som har vært på jobb i andre land må teste negativt før de får komme tilbake på arbeidsplassen.

– Dette har trolig vært en effektiv strategi, men smittepresset er økende. Det viktigste er å unngå at MRSA etablerer seg på helseinstitusjonene, sier Lillian Marstein.

Bioingeniør Lillian Marstein gjør en genetisk analyse av en MRSA-bakterie. Foto: Kjell A.Olsen