- Jeg har lest omtrent alt han har skrevet, og jeg har møtt ham flere ganger. Dette er veldig trist, sier forfatter Anne B. Ragde.

Mandag formiddag kom beskjeden om at Henning Mankell har gått bort, 67 år gammel. Den svenske forfatteren sovnet inn mandag morgen, etter lengre tids sykdom.

Har betydd enormt mye

Mankell er mest kjent for krimbøkene om politietterforskeren Kurt Wallander, men har også skrevet en rekke ungdomsbøker, romaner, filmmanus og teaterstykker. Bøkene er oversatt til over 40 språk og har solgt i over 40 millioner eksemplarer verden over.

Mankell har vært en svært viktig forfatter for nordisk litteratur, mener Ragde.

- Han har betydd enormt mye. Mankell skriver troverdig, ikke bare svart hvitt, ikke good guys, bad guys. Han framstiller sårbare mennesker, og det er tilfeldigheter som kan ha gjort dem kriminelle. Det er så mange skjebner, sier Ragde som setter Mankells troverdige formidling svært høyt.

- Som forfatter er hans enormt store grad av troverdighet virkelig noe man kan se opp til. Han skriver så levende at du tror på hvert eneste ord. Det er noe jeg etterstreber selv, det skal være virkelig. Det skal være ekte, sier Ragde.

LES OGSÅ (PLUSS): Tenkte på døden hver dag

En klok mann

Ragde har møtt den svenske forfatteren flere ganger i ulike litterære sammenhenger. Nå er det nærmere ti år siden de møttes sist.

- Mankell var en lavmælt, klok og veldig alvorlig mann, inderlig alvorlig. Det han var opptatt av, betydde mye for ham. Han var veldig politisk engasjert, og han var opptatt av spørsmål som dreide seg om Afrika og om menneskehandel av unge jenter. Han ble forbannet når han så urett, og han vekket engasjement hos sine lesere ved å bringe disse temaene inn i sine romaner, sier Ragde.

I januar i fjor opplyste Mankell at han var blitt diagnostisert med kreft. I mai i år uttalte han at behandlingen fungerte og at utviklingen gikk rett vei. Ragde vil huske forfatteren som en mann som priset livet.

- Det er mennesket Mankell som er død, ikke bøkene. De lever videre. Bøkene står der som en bauta etter ham. Men det kommer ikke flere, og det er trist. I skyggen av kreftspøkelset, ville han prise livet. Det synes jeg vi skal etterfølge ham på, sier Ragde.

Henning Mankell har betydd enormt mye for den nordiske litteraturen, mener forfatter Anne B. Ragde Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN