To år har gått siden trioen fra Oppdal slapp platedebuten «Livet». «Stille og straum» følger i tone og tema opp den musikalske verdenen Sol i skuggeskog har etablert seg i. Finn Sandums tekster står nok en gang sentralt, framført med Ingrid Lian-Bjørgums særegne vokal, og akkompagnert av ektemann Einar Lian-Bjørgum på gitar og Øyvind Sandum på trekkspill.

Gjestemusikerne Knut Sneve på kontrabass, perkusjonist Anders Engen og gitarist Kjetil Steensnæs bidrar med å bygge arrangementene opp rundt tekstene om de store temaene i livet, som død, ensomhet, tvil og kjærlighet. Som bandnavnet tilsier er grunntonen melankolsk, men ikke uten en stor dose håp og livsglede. Visene har innslag fra amerikansk og norsk folkemusikk, det norske står hovedsakelig gjestefiolinist Erlend Viken for på et par av låtene.

Albumets behagelige lydlandskap, der melodiene nærmest glir umerkelig over i hverandre, skaper en fin helhet. Dette er et album man trygt kan sette seg ned i godstolen og nyte. Den flerstemte sangen i refrenget på «Kvelden og du kjem i lag» er platas definitive gåsehudøyeblikk. Samtidig mangler den brodd. Det blir i overkant harmonisk og behagelig, uten de virkelig store høydepunktene.

Anmeldt av VERONIKA SØUM