- Jeg hadde tenkt å flytte til Amsterdam, men det ble Trondheim i siste liten. Det er jeg glad for i dag, sier Stian Carstensen.

Siden 1991 har Farmers Market vært noe helt eget i norsk musikkliv. De startet som frijazzkvintett, men ble snart til en hemningsløs, balkaninspirert hybrid med nikk til progrock, sigøynertradisjoner, orkestermusikk, country og 70-talls filmmusikk – som både har gitt folk hakeslipp og skapt kaotiske tilstander foran scenen.

Det hele startet på jazzlinja på musikkonservatoriet i Trondheim, der tidligere medlem Håvard Lund tok initiativ til et band med en folkeaktig tilnærming.

- Jeg studerte gitar og prøvde å holde det skjult at jeg spilte trekkspill. Vi spilte hele tiden, det var der vi ble forma musikalsk. Trondheim er litt vår hjemby, sier Carstensen.

Forsker på rytmer

Farmers Market ble raskt et populært liveband, og spilte mye på Alex musikkafé i Olav Tryggvasons gate. I 1993 var de på sin første turné, i Nord-Norge. Da de spilte i Vadsø dagen før lønningsdag, møtte bare én publikummer opp.

- Det viste seg at han hadde gått feil, men til gjengjeld ble han fan.

Et vendepunkt for gruppa var da de dumpet over en bulgarsk låt i 11/16-dels takt. Siden den gang har musikken deres i stor grad vært et forskningsarbeid på rytmer.

- I dag er det mange som spiller i skjeve taktarter, slik var det ikke den gang. Jeg og Håvard fikk stipend fra jazzlinja for å reise til Bulgaria og studere mer. Det betydde mye. Vi kjøpte mange plater og hørte mye musikk som vi tok opp på kassetter, sier Carstensen, som i en periode reiste til Bulgaria årlig.

Lærte seg bulgarsk

- Av og til bodde jeg hjemme hos folk på landsbygda over flere uker. Det var ingen som snakket engelsk, så jeg måtte lære meg litt bulgarsk. Jeg var så interessert i musikken at jeg gjorde hva som helst.

Språkkunnskapene kom godt med da bandet ble invitert til bulgarsk frokost-tv i forbindelse med at de i fjor spilte i Sofia.

- Å spille i Sofia var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse. Et av høydepunktene var å snakke bulgarsk på bulgarsk frokost-tv, sier han.

I tillegg til Carstensen (trekkspill, gitar, fløyte m.m.) består Farmers Market av Jarle Vespestad (trommer), Finn Guttormsen (bass, gitar), Nils Olav Johansen (gitar, vokal) og den bulgarske saksofonisten Trifon Trifonov. I dag er det bare Johansen som fortsatt bor i Trondheim.

Siden studieårene er musikerne i gruppa blitt noen av landets mest renommerte, aktive i en rekke ulike band og prosjekter. Samtidig har det vært nokså jevn aktivitet i Farmers Market, med mange turneer og til sammen fem plater. De to siste, «Surfin' USSR» (2008) og «Slav to the Rhythm» (2012) fikk begge Spellemannspris i kategorien åpen klasse.

Gulpet dollarsedler

At de har spilt sammen i 25 år, gjør også at de kjenner hverandre godt og har opplevd mye moro sammen. Som da de var på den første turneen med Trifonov, og fikk utbetalt honoraret i dollar.

- Trifonov stolte ikke på bulgarske banker og gravde ned pengene i hagen. Morgenen etter gikk kyllingene rundt og gulpet dollarsedler. De hadde spist opp en ganske stor del av honoraret hans, ler Carstensen.

Eller da gruppa var leid inn for å spille på et kjøpesenter i Jessheim. De møtte mye motstand fra butikkene på stedet, men fullførte likevel spillejobben. Etterpå oppdaget de at de hadde spilt på feil kjøpesenter.

Når gruppa spiller på Byscenen i Trondheim i kveld blir det låter fra alle av bandets epoker, i tillegg til en del nytt materiale og mer improvisasjon. Det er ikke utenkelig at det kommer en ny Farmers Market-plate etter hvert, sier Carstensen.

- Vi har mange nye ideer, og planlegger å øve inn nytt materiale i fellesskap, og så lar vi naturen gå sin gang. Jeg tror på naturmetoden, at veien blir til mens du snubler.