- «Spelemann på taket» er en fantastisk musikal som også viser seg å være meget tidsaktuell med den flyktningkrisen vi står overfor.

Det sier styremedlem og ildsjel Edvar Øyangen i Utspæll om produksjonsselskapets tredje oppsetning. Ideen om å sette opp stykket med musikk av Jerry Bock ble sådd allerede i 2013 da Arnuld Haga hadde regien på Utspælls første produksjon, «Bør Børson jr.».

«Vips, så var Orkdal en teaterbygd», skrev Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel etter at han hadde sett Utspælls «Bør Børson jr.».

- En historie til ettertanke

«Spelemann på taket» er historien om Tevye og hans fem døtre. Mens påvirkning fra verden rundt trenger på, forsøker Tevye å opprettholde jødiske tradisjoner. Samtidig trues jødene av et fiendtlig russisk tsar-regime som etter hvert tvinger familien til å forlate hjemmet sitt.

- Historien er gripende og tidsaktuell, men den har også humor. Alle har godt av å se «Spelemann på taket», det er en historie til ettertanke, sier Øyangen. Så langt har de solgt oppunder 2500 billetter, og Øyangen velger og tro de vil fylle opp salen under de siste fire forestillingene også.

Utspæll vil vise at amatørskuespillere kan få til det meste, og deres to tidligere produksjoner solgte godt med billetter.

43 amatørskuespillere i alderen ni til 83 år har siden premieren 30. januar lokket fulle hus til Orkdal kulturscene. Kulturleder Arne Fagerholt i Orkdal kommune har hatt koreografien på stykket. Han er imponert over amatørskuespillerne og engasjementet fra frivillige. Til sammen er over 100 personer involvert i oppsetningen.

Enorm frivillig innsats

- Det er en stor forpliktelse å møte opp på øvinger på kveldstid og i helgene, den enorme innsatsen de har lagt ned er beundringsverdig. Det er ikke bare frivillige fra Orkdal, det er også folk fra nærliggende kommuner, sier Fagerholt.

- Hvorfor tror du det er stor interesse for å bidra til amatørforestillingen?

- Jeg tror det er gleden av skape noe sammen. Vi som bor i nærheten av Trondheim kan gjøre oss litt late når det kommer til å skape noe selv, derfor er dette et flott tiltak. Oppsetningen er virkelig med på å berike kulturlivet i Orkdal.

Eli Sørensen har regi og Øivind Farmen leder orkesteret som består av både profesjonelle og amatørmusikere. Den største utfordringen har vært å få tidsplanen til å gå opp, forteller Øyangen.

- Det går med fryktelig mye tid. Jeg har regnet ut at vi har hatt 116 timer øving bare i januar. Jeg er virkelig imponert over alle som bruker tiden sin på dette.

«Spelemann på taket» på Orkdal kulturscene torsdag til lørdag kl. 19.00. Søndag kl. 17.00.

Utspæll har tidligere gjort «Bør Børson jr.» og «I blanke messingen», nå følger amatørskuespillerne opp med musikalen «Spelemann på taket». Foto: Borge Halseth