I løpet av kort tid har nemlig tre studenter ved skuespillerutdanningen på Nord Universitet i Verdal (tidligere HiNT) fått sentrale filmroller.

Ble trygg foran kamera

For tiden kan du se Ane Ulimoen Øverli i rollen som Inga i filmen Birkebeinerne. Øverli hadde fullført skuespillerutdanningen ved HiNT våren 2014. Øverli sier det hun lærte om filmfaget i Verdal var verdifullt.

- For meg handlet det rett og slett om å bli fortrolig med det formatet film er, og det å bli trygg foran kamera.

Øverli sier noe av det viktigste hun lærte om film i Verdal var å jobbe fort, improvisere og ta ting på sparket. Det kom godt med under innspillingen av Birkebeinerne.

- Jeg har stått i situasjoner der jeg vet at dette har jeg ikke kontroll på. Da handler det om å bli komfortabel i rollen, sier hun.

Den filmaktuelle skuespilleren sier at hun gjennom utdanningen i Verdal ble vant til å engasjere seg i hele produksjonen, samt å tenke dramaturgi.

- Jeg kjente at jeg engasjerte meg i manusprosessen til Birkebeinerne. Manusforfatteren og regissøren var hele tiden åpne for skuespillernes tanker, sier hun.

Ut av komfortsonen

En annen skuespiller utdannet i Verdal, er Ida Ursin-Holm. Hun har hovedrollen i filmen Løvekvinnen som har premiere i august i år. Filmens budsjett på rundt 50 millioner kroner gjør den til en av de største filmsatsingene i Norge. Ursin-Holm skriver i en e-post at det viktigste hun har tatt med seg fra HiNT er det å være uredd og åpen.

- Jeg skal ikke skryte på meg å si at jeg ikke blir redd når jeg står der for første gang, på et stort filmsett, men vi har jobbet ekstremt mye med å gå ut av vår egen komfortsone, for eksempel en hel del improvisasjon både alene og i grupper, skriver hun.

Ifølge Ursin-Holm har dette vært nyttig med tanke på å takle situasjoner som til tider kan virke skumle og utfordrende.

Jobber mot samme mål

Den tredje studenten som har fått en filmrolle etter å ha utdannet seg i Verdal, er Inga Ibsdotter Lilleaas. Hun er har en liten rolle i Birkebeineren, men er best kjent for hovedrollen i filmen Kvinner i for store herreskjorter.

Allerede før hun fullførte skuespillerutdanningen i 2014 fikk hun til rollen som hun senere ble Amanda-nominert for.

Lilleaas sier hun gjennom utdanningen på HiNT har fått stor bevissthet om tilstedeværelse og det å lytte til omgivelsene og motspillerne.

- Film er jo et stort ensemble-arbeid der alle kjenner sitt ansvar for å oppnå et felles mål. Det tror jeg absolutt jeg har tjent veldig på med utdannelsen fra HiNT. Film handler også om øyeblikket, og det å være helt til stede og la kroppen handle. Det har vi blitt trent i, sier hun.

Teknikker fra teater

Studieleder på skuespillerutdanningen ved Nord Universitet, Ørjan Hattrem, sier de har et eget fag som gjør studentene klare for filmen. Hattrem sier de er opptatt av den kreative utviklingen.

- Her brukes teknikker fra teaterutdanningen inn i filmarbeidet. På denne måten blir studentene effektive og forstår fort arbeidsoppgavene sine, sier han.

Studielederen sier studentene også får opplæring i hvordan de kan utvikle sitt eget filmarbeid.

- Våre studenter får til å jobbe dypt og personlig og er uredde i dialogen med filmfolk. Det er veldig viktig, sier han.

Hattrem sier det er vanskelig å sammenligne teater- og filmarbeid, men at film i større grad handler om å levere i øyeblikket.

- Når du jobber med film må du ha oversikt over arbeidet ditt og progresjon. I en film kan en starte med skyting av slutten for så å ende opp med åpningsscenen på den siste dagen. Da må en ha orden på utvikling av karakteren sin, sier han.

Gjør filmformatet kjent

Filmansvarlig på Nord Universitet, Ragna Lindboe, sier det å gjøre skuespillerstudentene trygge på filmformatet er en viktig del av utdanningen.

- Det handler om å gjøre bildeformatet til noe de kjenner igjen og i størst mulig grad kan virke i, sier hun.

Lindboe sier de også har jobbet mye med hvordan studentene skal jobbe med ulike filmregissører.

- Regissørene har forskjellige arbeidsmetoder. Noe av det viktigste for skuespillerne er da å være disponible, men de må også sette grenser og forvalte seg selv slik at en bruker håndverket i en konstruktiv retning, sier hun.

For Ane Ulimoen Øverli har filmjobbingen uten tvil gitt mersmak.

- Jeg synes film er veldig spennende og utfordrende på en annen måte enn teater.

Men det er vanskelig å si, jeg er fortsatt veldig fersk. Jeg har ikke hatt min egen teaterrolle enda, sier hun.

Studieleder på skuespillerutdanningen ved Nord Universitet, Ørjan Hattrem, synes det er flott at tre tidligere studenter har fått filmroller. Foto: Havard Zeiner