For snart 15 år siden møttes Justin Chirico og Vebjørn Sand på et gatehjørne i New York. Det ble starten på et langt vennskap og mange samarbeid de neste årene.

- Vi har stått side om side, både foran lerretet og med de forskjelligste prosjekter, skriver Sand i utstillingskatalogen til Chiricos utstilling «Agviq».

Ingen vil smykke sine værelser med malte lik, mente Adresseavisen da Edvard Munch stilte ut i Trondheim i 1908. (Pluss)

Utstillingen i Galleri Kårstuggu på Røros teller nærmere 30 oljemalerier i ulike størrelser, inspirert av opplevelsene han hadde da han i en periode levde med fangstfolk i Alaska, forklarer Anne Åssveen som driver galleriet.

Kunstneren beskriver bildene som en blanding av opplevelser, minner, drømmer og følelser.

- Original brodd av tidsåndkritikk

- Arbeidene er basert på inntrykk fra jaktlandsbyene i Artkis, og en utforskning av de innfødtes kultur. For meg er bildene symboler for undring, det er refleksjoner jeg gjorde meg, minner, drømmer og inntrykk fra jaktukulturen, forklarer kunstneren.

Chirico levde med fangstfolket gjennom tre vintre, fra 2010 til 2012. Der ble han fascinert og inspirert av kulturen og det vakre arktiske lyset. Bildene er laget de siste par årene, i New York, Alaska og i Norge, og har ennå ikke blitt vist offentlig.

Vebjørn Sand skriver at Chiricos fascinasjon for inuittenes liv og kultur oppsto da de to var på Grønland og reiste Isbroen på vestkysten av verdens største øy. Han beskriver sin venn som en sjelden og egenarted malerbegavelse.

- Hans erkjennelsesliv gir motivene en original brodd av tidsåndkritikk og ektefølt dybde. Han mestrer det mangeartede og komplekse livet det er å være en fullblods kunstner, skriver Sand.

Traff drømmedama

I 2007 og 2008 ledet Chirico flere store prosjekter for Leonardo da Vincis Isbro foran FN i New York. Han ledet også byggingen av Vebjørn Sands galleri, Gallery Sand, i New York. Før det studerte de begge ved The Art Students League of New York.

Arnold Dahlslett sier han ønsker å nærme seg fortidens språk, skrifttegn, hemmeligheter og symboler, i ny utstilling i Galleri Fenka. (Pluss)

Chirico har stilt ut bildene sine over hele verden. Hans første norske utstilling var i Galleri Sand i Fredrikstad i 2012.

For to år siden stilte han ut på Vertshuset på Røros, og det var i den forbindelse han traff sveitsiske Sarah.

- Jeg møtte drømmedama og giftet meg med henne med en gang, skriver Chiciro i en epost til adressa.no.

Fra New York til Aursund

- Sarah har bodd og jobbet i Norge i mange år, og lever i dag i en hytte ved Aursundsjøen her på Røros sammen med ti trekkhunder. De giftet seg i september, og så kom han flyttende etter, sier Anne Åssveen.

Også ordføreren i byen Kaktovik i Alaska, Nora Jane Burns, skriver en hilsen til kunstneren i katalogen:

- Takk for at du kom til vår stille landsby og malte folket her. Bildene dine er så levende, med fine farger og vakker dybde.

Utstillingen åpner 5. mars klokken 12 og blir stående ut måneden.

Justin Chiricos utstilling er oppkalt etter dette bildet, «Agviq» (123 cm x 152 cm).
«Nanuq's Cloak» (91 cm x 91 cm).
«Bone key» (15 cm x 30 cm)