Fire Oscar-nominasjoner gjør «Room» til en av årets snakkiser og gjennombrudd. Nominert til beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle og beste manus. 9-årige Jacob Tremblay som spiller 5-årige Jack burde dessuten vært nominert til beste mannlige hovedrolle. Hans spill går utenpå de fleste som i år er nominert i den kategorien.

Mange vil kjenne historien fra Emma Donoghues suksessthriller med samme navn fra 2011, på norsk under tittelen «Rom». Filmen starter med at vesle Jack fyller 5 år. Filmen er delvis sett gjennom hans perspektiv og fortalt med hans blikk på verden.

Åpningen av filmen forteller tilforlatelig at 5-åringen og hans mor, spilt av Brie Larson, har vært innestengt i et rom hele hans liv, og de syv siste årene av morens liv, siden hun ble kidnappet. Med ubehagelig ekko av Natascha Kampusch- og Josef Fritzl-sakene, blir «Room» klaustrofobisk thriller og drama om innestengt liv og den vanskelige veien ut og etterpå.

«Room» kunne vært en uutholdelig film om en lokkemann som jevnlig voldtar en ung mor, mens de tror hennes vesle barn sover. En film få ville ønske å se. Å se en slik historie delvis fra et barns perspektiv, hvor et ekstremt mor-barn-drama kombineres med et element av flukt-thriller, gjør «Room» lettere å bære enn tyngden av innholdet kan tilsi.

Den luftige musikken til Stephen Rennicks (som har lydsatt alle de fem filmene til regissøren) bygger godt opp om romfølelsen som filmen spiller på og tematiserer, i stort og smått. Det er dessuten godt gjort at en historie så vond blir noe annet og mer enn et flukt- og hevndrama.

Noe av det beste ved «Room» er måten den ser verden på, gjennom blikket til et barn som ikke har vært utenfor det vesle rommet som utgjør hans verden. Unge Tremblay leverer en av de beste og mest spesielle barnerollene på film i nyere tid.

«Room» vil gi både Brie Larson i rollen som mora og regissør Lenny Abrahamson en kraftig dytt videre i filmkarrieren. Han er en dyktig irsk filmskaper som med dette gjør sin femte severdige film på rad. Det er hans første med norsk kinodistribusjon. Hans andre film «Garage»(2007) ble vist på Kosmorama, mens hans forrige film, det skrudde pop-dramaet «Frank» med Michael Fassbender gikk rett på dvd i Norge.

«Room» er velgjort, velspilt blanding av klaustrofobisk thriller og drama.At filmen tar seg tid til mer enn den ytre dramatikken, gir en severdig påkjenning av en film, særlig i første del.

Innestengt; Brie Larson som mor og Jacob Tremblay som sønnen Jack leverer Oscar-prestasjoner i thriller-dramaet «Room». Foto: Caitlin Cronenberg