Låta omtalte Norges utenrikspolitikk og flyktningepolitikk i kritiske vendinger. Paus sang om Kjell Magne Bondevik da han vinka farvel til jagerfly til Afghanistan, om flyktningene som druknet i Middelhavet, og Per Sandbergs t-skjorte med påskriften «bon voyage» under landsmøte i Frp for ikke lenge siden.

LES NYTT INTERVJU MED OLE PAUS: «Vår kollektive kulturrelaterte grådighet er skyggesiden til demokratiet, og grådigheten er Mammon».

Minister i regn

Kulturminister Linda Helleland fikk æren av å erklære Olavsfestdagene for åpnet.

- Festivalen er unik med både mening og meninger. Festivalen bidrar til regionen og resten av landet med bygging av mangfoldig tro, og god hverdagsintegrering, sa ministeren i åpningstalen.

Kultur nøkkelen i integreringen

Hun understreket at hun satte pris på festivalens integreringsprofil.

- Jeg er glad for at festivalen inkluderer asylsøkerne. «Velkomstfesten» er viktig for integreringen inn i det norske samfunnet og et godt eksempel på at kultur og frivillighet er nøkkelen til hverdagsintegrering.

Regnet plasket ned under åpningstalen:

- Og jeg som trodde det regnet i Granåsen, fleipet Helleland.

Trønderne trosset regnet

Trønderne trosser regnet under åpningen. Det var ingen ledige stoler i Borggården og masse folk sto rundt og fikk med seg programmet. Anders Jektvik åpnet med sang om forhold og menneskelige relasjoner «No som alt var bra»

Festivalsjefen Petter Myhr innledet om mammon-konseptet.

- Mammon handler om makt og det er ikke bra for samfunnet, heller ikke bra for de rikeste. Vi er alle en del av den samme kroppen. Det vi gjør mot de minste av oss, gjør vi også for oss selv. Det vi ikke gjør for dem, gjør vi heller ikke for oss selv, sa Petter Myhr.

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, holdt tale under åpningsarrangementet i Borggården.
Regnet høljet ned over åpningsarrangementet til Olavsfestdagene, men publikum visste råd og fylte Borggården.