Før sommeren leverte Kulturrådet et notat, der de på oppdrag fra Kulturdepartementet foreslo deler av virksomheten som kunne flyttes ut av Oslo. Et nytt regionkontor for kulturnæringssatsing ble foreslått lagt til enten Bergen eller Stavanger, noe som fikk trønderske politikere til å reagere.

Fredag var Per Olav Hopsø (Ap), leder av kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Henrik Kierulf, gruppeleder for Høyre i Fylkestinget, i et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Der kom det fram at det blir en ny runde i saken, og at alle de sju regionene i storbynettverket får anledning til å presentere sine fortrinn.

Konkurrerer mot verden

- Helleland brukte uttrykket «audition». For det første et merkelig begrep å bruke om en politisk prosess, men det signaliserer også at dette er en slags konkurranse, sier Hopsø til Adresseavisen.

- Ja, på en humoristisk måte sa jeg det. Alle de sju byene i storbynettverket vil bli invitert til en samling før jul, der de blir oppfordret til å legge fram det de mener er regionens styrker og utviklingspotensial. Om Hopsø oppfatter det negativt, får det stå for hans regning. Alle skal få sin tilmålte tid til å presentere sine styrker og sine mål, og jeg håper ikke Ap er redd for konkurranse – vi skal tross alt konkurrere mot resten av verden, sier Helleland. Hun forteller om mange offensive regioner som er på hugget, og håper det også gjelder Trøndelag.

Hva betyr «best»?

- Om dette skal bli en konkurranse om hvem som er «best», trenger vi en avklaring rundt hva statsråden mener med begrepet. Antall arbeidsplasser? Eksportsuksess? Omsetning? Alle kan sitte på sin tue og hevde de er best, men det blir subjektivt så lenge vi ikke kjenner kriteriene, mener Hopsø, som understreker at de er klare for å konkurrere, så lenge alle stiller likt.

- Nå refererer Hopsø til en invitasjon jeg ikke har sendt ennå. Nå må Sør-Trøndelag fylkeskommune ha tålmodighet, så kommer det i skriftlig form hva vi vil ha ut av møtet, sier Helleland.

- Trøndelag skal få den informasjonen de trenger på samme tid som de andre, alle aktuelle aktører skal få en invitasjon med nærmere beskrivelse av hva vi ser etter. Det er ikke nødvendig å gå til avisa for å etterlyse informasjon, utdyper kulturministeren.

KOMMENTAR: Alle vil ha sin del av trollet

Ikke best på alt

Hopsø mener også han fanget opp signaler om en spissing i kulturnæringssatsingen.

- Vi opplevde at vi fikk en tydelig bestilling. I stedet for å være god på mye, bør vi jobbe mot å bli best på én ting. Personlig mener jeg at feltet bare vil styrkes jo flere områder man er gode på. Trøndelags viktigste styrke per i dag er at feltet jobber godt sammen, noe jeg tror vil gi oss en sterk nasjonal posisjon på sikt, mener Hopsø.

- Jeg mener ikke regionene bør satse kun på ett felt, svarer Helleland.

- Samtidig tror jeg ikke det er realistisk at alle de åtte regionene kan bli best både innen arkitektur, litteratur, musikk, design, film og alt det andre kulturnæringsbegrepet rommer. Det viktige for meg er å få vite hvor regionene mener de har sine styrker og hvor vi kan bygge videre, sier Helleland. Hun understreker at prosessen med å desentralisere Kulturrådet ikke er distriktspolitikk, men et arbeid som gjøres for å styrke kulturnæringsfeltet.

- Og her har alle en lik sjanse, slår statsråden fast.

- En mulighet

- Dette er en mulighet for Trondheim og Trøndelag til å peke på hva som er vårt store fortrinn, hva våre ambisjoner er, hvordan vi jobber og hvorfor Trondheim må være aktuell for deler av kulturrådets virksomhet, sier Høyres Henrik Kierulf. Han presiserer at han synes det var et godt møte.

- Alle kan ikke bli best på alt, derfor må Trondheim, regionen og kulturlivet ha en felles målsetting om å definere våre fortrinn og synliggjøre det, mener han.

Kritisk: - Linda Helleland brukte uttrykket «audition», et merkelig begrep å bruke om en politisk prosess, mener Per Olav Hopsø. leder for kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Roy Tommy Bråten