Den desidert største filmen på kino forrige helg vil nok overgå ukens premierer i kinobesøk også denne helga. Det blir interessant å se om Erik Poppes «Kongens Nei» klarer å trekke noe i nærheten av like mange til kino som «Max Manus». Filmen er på mange måter bedre enn 2008-filmen om motstandshelten, som trakk over 1,1 millioner kinobesøk. Jesper Christensen er strålende som kong Haakon i en langt på vei imponerende storfilm om konge og regjering rundt 9. april 1940.

Les hele anmeldelsen av «Kongens Nei»

Severdig varslerthriller

Premierefilmen som har fått mest oppmerksomhet denne uka er Oliver Stones «Snowden», hvor regissøren selv har kommet til Norge i anledning premieren. Til Stone å være har filmen om Edward Snowden som i 2013 lekket dokumentasjon om amerikansk overvåkning, blitt overraskende mild i formen. Joseph Gordon-Levitt imponerer i tittelrollen i en langsom politisk thriller av film som argumenterer for at Snowden er en amerikansk varsler og helt snarere enn en forræder.

God hus-skrekk

En vel så god film, i en ofte utskjelt sjanger, er skrekkfilmen «Don't Breathe». Den skildrer tre ungdommer som på jakt etter penger i Detroit bryter seg inn hos en blind krigsveteran fra Irak-krigen. Det burde de ikke gjort, men den gir mye ekkel spenning i en film som gir uttrykket «blind vold» en ny dimensjon. Fede Alvarez' velgjorte film er ikke for sarte sjeler, men for venner av skrekkfilm-i-skummelt-hus-sjangeren er filmen anbefalelsesverdig.

Absolutt ikke fabelaktig

Det er vanskelig å anbefale «Absolutely Fabulous: The Movie», selv for venner av tv-serien fra 90-tallet. Jennifer Saunders og Joanna Lumley har omsider tatt sine figurer Edina og Patsy til filmen, til en slags krimkomedie fra motebransjen hvor de utagerende damene etterlyses for å ha tatt livet av Kate Moss. En overspilt og gammelmodig filmutgave av tv-duoen er bedre stykkevis enn helt.

Middels familiefilm

Den Disney-produserte familiefilmen «Peter og Dragen» fikk ikke mange godord av vår anmelder Marte Thingstad. Forslitte grep og retronostalgi i middelmådig dragemiks var hennes konklusjon. Familiefilmen «Storkene» og zombiefilmen «The Girl With All The Gifts» har også premiere denne helga, men er ikke anmeldt av Adresseavisen.

Dårlig western, bra hevn

Av de nest nyeste filmene har westernfilmen «The Magnificent Seven» store stjerner og bra folk foran og bak kamera. Likevel er den tøffere i trynet enn på lerretet og blir en tredjerangs westernversjon av den udødelige japanske klassikeren «De Syv Samuraier» fra 1954. Den ble amerikanisert til god western alt i 1960, med bl.a. Yul Brynner og Charles Bronson, også da med tittelen «The Magnificent Seven».

Familiefilmen «Gilberts grusomme hevn » er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt som tar lite hensyn til det. Hannes Larsens spillefilmdebut er en befriende røff, litt annerledes norsk barnefilm og komedie.

Les anmeldelsen av «Gilberts grusomme hevn»

Norsk gjennombrudd

«Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». er den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen, nå som 43-åring og overrumplende gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen. Et av høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny, som også er god i «Kongens Nei» spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

God ungdomsthriller

Henrik Martin Dahlsbakkens «Cave» lykkes et stykke på vei med drama og spenning i en historie om to menn og en kvinne på utfordrende grottetur. Den ungdommelige, ganske gode thrilleren«Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer.

Noe for barna

«Oppdrag Dory» er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var ganske fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer». «Gråtass gir gass». er ifølge vår anmelder Marte Thingstad hakket bedre enn den forrige Gråtass-filmen som kom tidligere i år. Den amerikanske, animerte familiefilmen «Kubo og det magiske instrumentet» har fått mye ros for dristig og vakkert formspråk.

Rølpekomedie

«Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden.