Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival ruller ut den røde løperen tirsdag 7. mars og ønsker velkommen til den prisbelønnede og kritikerroste filmen fra Sverige. «Kjempen» har gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler siden i høst, og i hjemlandet ble den nylig kåret til årets beste film under Guldbaggen, deres svar på Oscar. I tillegg vant den Guldbaggen for beste manus og beste kostyme.

- «Kjempen» er en film om tro, håp og kjærlighet, og ikke minst petanque–den proffe formen for boccia. Vi i Kosmorama så den første gang i Toronto. Da gikk det gjetord om at dette var en film vi bare måtte se. Den inneholder blant annet et petanque-kast som vil skrive seg inn i filmhistorien, forteller direktør i Kosmorama Silje Engeness.

Det er Johannes Nyholms første helaftens spillefilm. Han ble kjent med kortfilmen «Las Palmas» som har blitt vist nærmere 20 millioner ganger på YouTube.

Heier på underdoggen

- «Kjempen» er en film som handler om Rikard som er en veldig spennende type. Han er født med en misdannelse, er autist og kortvokst. Han elsker petanque over alt på jord, og har et veldig sterkt vennskap med dem som spiller med han. Det dramatiske vendepunktet i filmen er da han blir utestengt fra laget, sier Engeness.

Hun forteller at vi i filmen møter Christian Andrén som Rikard, og hans bestevennen Roland som spilles av Johan Kylén. Da Rikard ble født ble han tatt fra moren som nå lever ensom og isolert i en leilighet overfylt av rot og minner. Rikard prøver å nå inn til henne, men får bare kontakt gjennom den smale postluka i døra hennes.

- Det er en film som er litt på to plan. Det er jo de tingene som skjer i livet hans, også er det de fantasiene og tankene han har i hodet. «Kjempen» er utradisjonell i stil, den vekker de gode følelsene hos publikum og spiller på strengene som gjør at vi heier fram underdoggen, en refleks jeg tror er viktigere enn på lenge, forteller Engeness.

Direktøren forteller at de valgte denne filmen som åpningsfilm fordi de synes det er en av de beste filmene fra 2016.

- Vi er jo ikke alene om å synes det. Den ble jo kåret til Sveriges beste film på Guldbaggen. Den viser litt av det mangfoldet som en filmfestival skal tilby.

Skuespillere på premieren

Skuespillerne Johan Kylén – kjent fra Millennium-serien og Christian Andrén kommer til premieren. Andrén er amatørskuespiller og har ifølge Engeness alltid drømt om en karriere som skuespiller.

- I så måte er denne filmen et viktig steg på veien og han debuterer på filmlerretet med glans, sier Engeness.

I forbindelse med Kosmoramas offisielle åpning deles det også ut NTNU Filmpris for andre år på rad til en sentral filmarbeider eller aktør i regionen.