Vi er i Knutsen og Ludvigsen–rommet på Rockheim. Det henger seks ukuleler på veggen og en grevling opp under taket. Anders Havdal Tangenes og Kristian Hefte Krokfoss holder ukulelekurs på en halv time hver dag i sommer.

- Ukulele har blitt kåret til verdens letteste instrument å lære seg, ifølge Guinness rekordbok, sier Tangenes.

Ti minutter før start annonseres det over høyttalerne: «det er snart ukulelekurs i sjette etasje». Instruktørene skal lære bort det enkle instrumentet så enkelt som mulig.

- Vi lærer dem én akkord og to sanger. De trenger bare å bruke én finger når de spiller, sier Krokfoss.

Strengeproblemer

Sju barn og fire voksne har stilt seg opp i sjette etasje. De fire voksne søker raskt mot bakerste rad. Teksten og akkordene til «Ro, ro din båt» og «Fader Jakob» står klart på lerretet før barna kommer inn.

- Det første vi må lære er hvordan vi skal holde ukulelen, forteller Tangenes til deltakerne.

Brødrene Fillip og Isak Tuset-Nyborg fra Meråker har tatt i en ukulele før.

- Jeg har en ukulele hjemme, men en streng har røket, forteller Isak.

- Ja, det var jeg som røk den, svarer Fillip.

- Det er noe galt med strengen her òg, den er for stram. Jeg blir veldig sliten i hånda når jeg spiller, sier Isak og rister på hånda.

- Jeg og, sier Fillip og rister på hånda si han også.

Fem år gamle Fillip Tuset-Nyborg (t.v) og syv år gamle Isak Tuset-Nyborg synger med på «Fader Jakob» og «Ro, ro din båt». Når de ser grevlingen i taket, kommer det et spontant vers av den kjente sangen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Tre eldre damer på kurs

Selv om foreldrene denne dagen holder seg på bakerste rad, forteller instruktørene at det er folk i alle aldre som kommer å vil lære å spille ukulele.

- En dag kom det tre eldre damer med sine egne ukuleler, sier Tangenes.

- Men dette er perfekt for barna. De elsker Knutsen og Luvigsen og å lage lyd. Her setter vi lydene deres i system, det synes de er gøy, fortsetter Krokfoss.

- Og siden det er så lett, får barna raskt mestringsfølelse. Mange av barna har faktisk en ukulele hjemme som de aldri spiller på, så vi håper at dette skal få dem interessert, sier Tangenes.

Han mener at de fleste barna klarer å spille sangene de lærer, men at barn ned i fem-årsalderen sliter med motorikken hvis de må kombinere flere grep.

- De klarer ikke å flytte fingrene skikkelig, så da må vi knekke og bøye dem litt på plass for dem, sier han.