Adresseavisen og NRK Trøndelag oppsummerer året med å kåret årets trønder.

Les og se tv-saken om hver enkelt kandidat ved å klikke deg inn i sakene til høyre.

Nå som alle kandidatene er presentert, har du sjansen til å fortelle hvem du mener fortjener tittelen. Avstemminga går frem til midnatt søndag 5. januar. Det er kandidaten som får flest stemmer som vinner.

Disse trønderne er nominert til prisen:

Arnulf Haga

Blant de 2748 forslagene med 271 ulike navn, merket fagjuryen seg Arnulf Haga. De trekker frem hans engasjement for samspillet mellom profesjonelle og amatører. Og ikke minst hans glede over å dele sin kunnskap, kompetanse og energi med andre.

Arnulf Haga (67) er oppvokst og bosatt i Verdal. Han har skrevet og regissert «Spelet på Stiklestad» tolv ganger mellom 1988 og 2006. Haga er frilans teaterregissør og kulturarbeider leder i teaterselskapet InnSpæll. Nå er verdalingen aktuell i flere forestillinger i Trøndelag.

Juryen mener at Haga har et varmt hjerte for teaterkulturen i Trøndelag på tvers av generasjonene i samspill med både amatører og profesjonelle. De mener han byr villig på egen kunnskap, kompetanse og energi både i og utenfor Trøndelags kulturliv.

Marit Bjørgen

Årets trønder-finalist Marit Bjørgen har lagt et eventyrlig år i skisporet bak seg. Utrolige fire gull og én sølv kunne Marit Bjørgen henge rundt halsen da hun dro hjem fra VM i Val di Fiemme i mars.

33-åringen er fra Rognes i Midtre-Gauldal og debuterte som langrennsløper i verdenscupen i 1999. Hun vant sitt første verdenscuprenn i Düsseldorf i 2002 og i samme sesong tok hun VM-gull på sprinten i Val di Fiemme. De senere årene har skidronninga sanket medaljer i både inn- og utland.

Juryen mener at få har gitt Norge så mange gode idrettsøyeblikk som Marit Bjørgen. I sin begrunnelse trekker de frem Bjørgens hjerteproblemer, og lar seg imponere av comebacket der hun i VM tok fire gull og ett sølv. Hun er et positivt forbilde også for andre, mener juryen.

Gustav Witzøe

Laksegründer og hovedeier i Salmar, Gustav Witzøe (60) fra Frøya har bygd store økonomiske muskler med sin proteinrike oppdrettslaks. Mange av pengene bruker han også på å bygge lokalsamfunnet på Frøya.

I 2014 skal en ny videregående skole og Frøya kultur og kompetansesenter stå ferdig i kommunens sentrum, Sistranda. Witzøe ga 55 millioner til byggingen. 60-åringen var opprinnelig bilmekaniker, men startet Salmar i 1991. Bedriften er verdens fjerde største oppdrettsbedrift og er verdsatt til cirka åtte milliarder kroner.

Juryen mener Witzøe er en mann som har utmerket seg med en klar filosofi både på integrering av arbeidsinnvandrere og på å pløye opptjente verdier tilbake til lokalsamfunnet. De mener han står i bresjen for teknologisk nytenkning ved oppdrettsbedriften Salmar og Innovamar på Frøya.

Erlend Johannesen

Trønderen Erlend Johannesen (30) valgte å bli værende i Tacloban da naturkatastrofen nærmet seg den filippinske byen. Streetlight-lederen måtte beskytte sine barnehjemsbarn fra tyfonen som tok flere tusen menneskeliv.

I 2005 startet Johannesen barnehjemmet, som senere ble utvidet til et senter med skole for barn fra slummen. Der ga de også medisinsk hjelp til flere barn. 8. november ble senteret rasert av tyfonen. Da måtte Erlend og hans kolleger klatre på taket for å berget livet fra vannet som steg kraftig.

Juryen mener at Erlend Johannesen er en varm frontfigur for hjelpeorganisasjonen sin. De trekker frem det enorme engasjementet han har for foreldreløse barn på Filippinene og at han sto støtt i tyfonen.

Tove Moe Dyrhaug

Den nye sjefen i Rosenborg ble idrettsleder allerede som tenåring. Dyrhaug, som kalles Turbo-Tove, fikk jobben etter at Hroar Stjernen fikk sparken som klubbens daglig leder. Egentlig skulle hun bare sjefe frem til det kom inn noen andre, men klubben hadde andre tanker. De ville ha Turbo-Tove.

Dyrhaug har vært arrangementsansvarlig i RBK siden 2005. 48-åringen er egentlig fra Meråker, men flyttet til Tydal på 80-tallet og har hatt flere viktige kulturjobber i kommunen.

Juryen mener Dyrhaug er en dedikert leder for Rosenborg Ballklub. I sin begrunnelse sier de at hun har gjennom sin rolle som arrangementsansvarlig har fått tilbake det trønderske publikum på Lerkendal – der hvor resten av norsk fotball opplever publikumssvikt. Juryen mener hun er en samlende skikkelse i arbeidet for å gjenreise RBKs status i Trøndelag.

Årets trønder offentliggjøres 10. januar 2014. Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene NRK og Adresseavisen.