Sammen med Benedict Cumberbatch spiller hun i nordmannens debut som Hollywood-regissør.

På filmfestivalen i Toronto denne uken har både kritikere og publikum hyllet filmen, og store bransjeblader som Variety og Hollywood Reporter er enige om at den ligger godt an til å kapre mange Oscar-nominasjoner i januar.

Den amerikanske filmkritikeren Roger Friedman skriver i sin blogg showbiz411.com, at The Imitation Game troner øverst på hans Oscar-liste.

En ekstraordinær film

«Morten Tyldum er en pen norsk regissør med bustete blondt hår. Jeg ønsket å kalle ham Morty, spøkefullt på New York-vis. Men etter å ha sett hans film The Imitation Game er det ikke noe å spøke med i det hele tatt. Tyldum har laget en ekstraordinær film», skriver Friedman.

Han spår at vi kommer til å se mye til nordmannen ut over høsten og vinteren når han etter hvert skal ta imot nominasjoner og priser.

- Kan gå hele veien

Anne Thompson i det anerkjente filmnettstedet IndieWire uttaler til Aftenposten, når vi treffer henne på den store bransjefesten til South By South West i Toronto, at det er stor sjanse for at Tyldums film «kommer til å gå hele veien» og vinne Oscar for beste film neste år.

I en artikkel på nettstedet lister hun opp åtte grunner til at The Imitation Game og The Theory of Everything fra regissør James Marsh er de største Oscar-rivalene akkurat nå.

De britiske avisene Guardian og The Telegraph er litt mindre entusiastiske i sine anmeldelser. Guardian slår fast at gnisten mangler litt, mens konkurrenten kaller filmen "flink og kalkulert" - uten at Turings personlige Enigma-kode blir knekt.

Et svært støyende sett

Både Cumberbatch og Knightley er fulle av lovord om Morten Tyldums evner som regissør og filmforteller.

Men de medgir lattermilde at det av og til ble litt for mye energi fra nordmannen for omgivelsene under innspillingen i London.

- Det var et svært støyende sett! Flere dager på rad måtte vi hviske «decaf, decaf, decaf!» i øret på assistenten hans, slik at vi var sikre på at han ikke skulle få i seg mer koffein, ler Knightley i et intervju med Aftenposten.

- Han er en glimrende regissør, men det var stunder da han var så koffeinhøy, etter intens jobbing og lite søvn, at det rett og slett var vanskelig å forstå hva han sa på engelsk, sier Cumberbatch med et smil mens han etteraper en slags tirade av stakkato kommandoer fra regissøren:

"Errrr-errr-errrr-errrrr-errrrrr!".

Skuespilleren var likevel hele tiden sikker på at The Imitation Game ville få en populær appell og filmen absolutt var i de rette hender.

- Vi hadde et godt samarbeid og forsto hverandre godt både før og under manusøvelsene. Morten er en briljant historeforteller. Han har stor sensitivitet i instruksjonen av skuespillerne, dyp forståelse for detaljer og struktur, og han holdt hele prosjektet i et sterkt og kontrollert grep, sier han.

Var ukjent helt i mange år

The Imitation Game forteller historien om matematikeren og kryptografen Alan Turing, som knekte nazistenes Enigma-kode under 2. verdenskrig.

I filmen følger vi hans team i bestrebelsene på å bygge en avansert superdatamaskin som til slutt klarer å bryte den avanserte krypteringen til tyskerne.

Forkortet krigen med to år

Knightley spiller den kvinnelige kollegaen Joan Clarke, som også inngikk giftemål med Turing.

- Jeg har ingen problemer med å forstå at en kvinne, som åpenbart forsto at mannen hun var gift med var homofil, fortsatte ekteskapet og forble hans venn livet ut. Dette var et møte mellom to smarte hjerner, og det skjedde på en tid da kvinnens rolle i samfunnet var svært begrenset. Det beste du kunne håpe på var å bli en hjemmeværende husmor. Joan fikk sjansen til å leve et liv sammen med en som var fullstendig besatt av det samme som henne. De hadde et partnerskap og et vennskap som var unikt, sier hun.

Historikere har anslått at krigen mot Adolf Hitler og hans nazi-Tyskland ble forkortet med to år, og at 14 millioner menneskeliv ble spart, som følge av matematikerens innsats. Winston Churchill skal ha uttalt at Turing gjorde den største enkeltinnsats av noe menneske, for å få slutt på 2. verdenskrig.

Likevel var Turings bragd i flere tiår en topphemmelighet, godt holdt unna offentligheten av britisk etterretning.

Samtidig var Turing skaphomofil på en tid da homofili var kriminelt i Storbritannia. På 1950-tallet ble han avslørt og straffet. Han fikk valget mellom fengsel og hormonell kastrering, og valgte det siste. I 1954 tok han sitt eget liv.

Fikk kongelig benådning

Først i desember 2013 ble Turing gitt en kongelig benådning av den britiske dronningen.

Benedict Cumberbatch sier at han er stolt over å ha personifisert den relativt ukjente helten på på film, og vektlegger at gjennomføringen av prosjektet ble svært personlig og viktig for ham og de andre skuespillerne.

- Han gjorde så store ting, og led en stor urett da han ble forfulgt av britisk politi bare fordi han var homofil. Likevel klaget han aldri eller forsøkte å fremstille seg som et offer. Selv selvmordet sitt forsøkte han å kamuflere, for at det ikke skulle gå inn på hans mor, sier skuespilleren.

Det var Tyldum selv som bragte det britiske stjerneskuddet inn i filmprosjektet.

- Vi var begge fullstendig forelsket i Alan Turing som hovedkarakter, og kunne sitte i timesvis og diskutere ham, og hvordan denne filmen skulle rette opp all den urett han ble utsatt for gjennom livet sitt, sier en engasjert Cumberbatch.

Prematurt å snakke om Oscar

- Kritikerne har gitt dere strålende filmanmeldelser og det er allerede betydelig snakk om et skred av Oscar for The Imitation Game? Hvordan ser du på det?

- Det ville jo vært fantastisk, Men det er alt for prematurt å snakke om det nå. Vi har akkurat vist den for publikum og kritikere, så nå må folk ta det litt med ro. Jeg har jo også så vidt fått tilbake finklærne fra rens for den forrige Oscar-utdelingen.  Det er mye som kan skje fremover og det kommer andre store filmer som garantert vil få oppmerksomhet. For meg betyr det langt mer enn en filmpris at historien om Alan Turing og hans skjebne blir godt kjent. Som historieforteller er det den viktigste jobben min, sier Cumberbatch.

The Imitation Game er laget med et budsjett ca. 318 millioner norske kroner. Filmen ble i sin helhet spilt inn i Storbritannia over åtte uker i fjor høst.

Den får premiere i Norge 1. juledag.

Morten Tyldums britisk-amerikanske spillefilm The Imitation Game trekkes av internasjonal filmpresse frem som et av de store høydepunktene under filmfestivalen i Toronto. Nå har han den mektige filmmogulen Harvey Weinstein i ryggen foran en storstilt Oscar-kampanje utover høsten og vinteren. Foto: Jan Gunnar Furuly