- Hallo, vi er på museum! Det er pussig og festlig å se denne historien bli feiret, sa Katja Benneche Osvold, tidligere vokalist i Life…But how to live it? og deltager i det musikalske vennenettverket.

- Vi ble slettes ikke feiret den gangen, men vi som holdt på med dette var store i hverandres øyne. Alle bidro med sitt på turnè, enten det var å spille, lage mat eller å slåss.

Big in Germany

Fra Rockheims scene innledet direktør Sissel Guttormsen utstillingen som tar publikum 20-30 år tilbake i tid, til en blomstrende undergrunnsvirksomhet på siden av den kommersielle musikkindustrien. Salen var trekvart full, og i tillegg til en god del godt voksne besøkende kom også flere som knapt var påtenkt under Network of Friends’ første fase.

Dolf Hermannstädter fra det tyske musikktidsskriftet Trust fortalte om språkbarrierer og turnèliv da norske undergrunnsband etablerte egne nettverk nedover i Europa. Band som Israelvis og Life.. but how to live it? oppnådde å bli kjente utenfor hjemlandet, og i går kveld sto medlemmer fra begge bandene på scenen under navnet Castro.

- Disse bandene har jeg vokst opp med, sa DJ Ranja Bojer, som gledet seg stort til å få oppleve god, gammeldags rock. Og Castro spilte basstungt og tett med Katjas distinkte vokal på topp, til entusiastiske tilhørere i et alt for kort sett. Men så skulle også Castro spille senere på kvelden i Verkstedhallens Lobby.

Lite kjent kultur

På selve utstillingen ble en toalettinstallasjon spesielt populær. Her kan publikum få høre lydopptak som forteller om de skitnere hemmelighetene fra bandliv på veien.

Helge Schreiber, tysk punkrock-skribent og forfatter av boken ved navn Network of Friends, hadde også bidratt til utstillingen med en rekke fotografier.

- En drøm har blitt virkelighet med Rockheims utstilling, denne kulturen har ikke tidligere blitt dokumentert. Jeg håper yngre mennesker kommer og får se at det er mulig å starte opp med noe selv. Network of Friends handlet om samarbeid, ikke konkurranse eller det å tjene penger, sa Schreiber.

Tiårsjubilant Lucky Malice avsluttet den offisielle åpningen med en konsert der trommis Anna Karine Brække sto for kveldens råeste primalskrik-vokal, før bandmedlemmene takket pent for seg og gikk for å få med seg utstillingen, de også.

Katja Benneche Osvold, opptrådte med tidligere Israelvis-medlemmer under lørdagens utstillingsåpning på Rockheim. Selv ble hun vokalist i Life..but how to live it? som tenåring. Foto: MARTE THINGSTAD