Han kommer fra jobben som kommentator og anmelder i Dagbladet, og skal ta over ledelsen av Litteraturhuset fra nyttår, skriver Aftenposten.

- Vi er svært glade for å kunne knytte til oss Andreas Wiese som daglig leder, sier styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding.

- Wiese har bred kompetanse fra kulturfeltet, han kjenner huset godt og vi har stor tro på at han vil kunne utvikle huset videre som institusjon de neste årene. I tillegg har han både økonomifaglig bakgrunn og ledererfaring, avslutter Tanum.

Regiutdanning

Andreas Wiese (f. 1958) har vært ansatt som journalist i Dagbladet siden 1993, og er utdannet fra Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen, med fagene økonomi og litteratur. I tillegg er han utdannet teaterregissør ved Statens Teaterhøgskole.

- Stillingen som daglig leder av Litteraturhuset er en av de mest spennende og interessante i norsk kulturliv. Jeg kommer til et veldrevet hus med svært kompetente medarbeidere. Sammen med dem gleder jeg meg til å utvikle Litteraturhuset videre, sier Andreas Wiese.

Han sier han er lei seg for å forlate gode kolleger i Dagbladet. Til tross for intern uro i avisen i forbindelse med mulig flytting fra sentrum, er det ikke årsaken til at han nå bytter beite.

- Jeg går definitivt til en jobb, ikke fra en jobb. Men dette må være den morsomste, mest spennende og utfordrende jobben i norsk kulturliv som jeg er i nærheten av å være kvalifisert til. Det er simpelthen en drømmejobb jeg går til. De ansatte der har på åtte år klart å etablere en institusjon som er viktig og positivt oppfattet. Jeg skal jobbe for at Litteraturhuset fortsetter å være et sted som er nyskapende, spennende og viktig i norsk offentlighet, sier Wiese til Aftenposten.

Må finne penger

Litteraturhuset drives av Stiftelsen Litteraturhuset, som ble opprettet av Institusjonen Fritt Ord i 2006.

Wiese møter et hus som har store utfordringer med å finne penger til driften fremover.

Fritt Ord finansierte etableringen av Litteraturhuset, og bidro med opp mot 12 millioner kroner årlig de første årene. En forutsetning var imidlertid at Litteraturhuset skulle stå på egne bein økonomisk i 2014.

Da Litteraturhuset ikke var i stand til dette, videreførte Fritt Ord noe av støtten: Tre millioner kroner årlig i syv år fremover, til 2020.  Stat, kommune og private investorer ble bedt om å bidra til et spleiselag.

Usikker finansiering

Staten gikk inn med 3 millioner kroner til Litteraturhuset over årets statsbudsjett, det samme gjorde Oslo kommune. Men pengene fra kommunen kom først etter at opposisjonen trumfet saken gjennom.

Denne uken ble det klart at Oslo kommune i budsjettet for 2015 har videreført støtten til Litteraturhuset, men noe redusert: Med to millioner kroner (de søkte om tre) til generell drift og 500 000 kroner (de søkte om 750 000) til barnerommet.

Fremover er det imidlertid usikkert om Litteraturhuset kan lene seg like tungt på offentlige inntektskilder, spesielt ettersom Staten har presisert at årets støtte er ment som engangsbeløp. 8. oktober kommer statsbudsjettet med svar på hvorvidt Regjeringen viderefører støtten.

Andreas Wiese har vært profilert journalist og kommentator i Dagbladet gjennom flere år. I 2003 fikk han Riksmålsforbundets Gullpennen-pris. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix