Festival Republic, det britiske selskapet som eier Hovefestivalen, bekrefter at det ikke vil bli arrangert noen festival i 2015.

Det har alltid vært hard konkurranse på festivalmarkedet i Skandinavia. Men neste år starter en ny festival opp i Odense i Danmark, og det med massiv økonomisk støtte fra det offentlige, påpeker Festival Republic.

Med den nye konkurrenten går Hovefestivalens økonomiske situasjon fra å være stram til å bli «nesten umulig», mener selskapet.

Hard konkurranse

Den danske nykomlingen, Tinderbox Festival, er også i hjemlandet blitt kontroversiell for millionstøtten den får fra Odense kommune. Festivalen skal gå av stabelen nøyaktig på det tidspunktet Hove tradisjonelt er blitt arrangert.

– Det blir selvfølgelig vanskelig å konkurrere om både artister og publikum når man har konkurrenter som har budsjetter på det mangedobbelte, sier Hovefestivalens pressesjef Gaute Drevdal til NTB.

Men ifølge ham må også lokalpolitikerne i Arendal ta sin del av skylden for at det ikke blir noen festival på Tromøy neste år.

– Lokalsamfunnene på Sørlandet er schizofrene i sitt forhold til festivaler. Via lokalpolitikere og lokalpresse har de vist en egen evne til å motarbeide festivalene, noe som også gjaldt Quartfestivalen i sin tid, sier han.

Besværlig aldersgrense

Drevdal peker spesielt på Arendals beslutning om å pålegge Hovefestivalen 18 års aldersgrense på campingen.

– Det første til en nedgang i billettsalget på 27 prosent, sier han.

Inntektstapet som følge av den nye aldersgrensa ble ifølge Drevdal langt verre enn ventet.

Eierselskapet Festival Republic åpner imidlertid for at Hove kan vende tilbake i ny drakt på et senere tidspunkt hvis forholdene legges til rette for det. Festivalen ble i år arrangert for åttende gang.

Nedtur for Arendal

Nedleggelsen kommer etter to dystre år. I fjor viste regnskapet et underskudd på 3,5 millioner kroner. Da var egenkapitalen allerede tapt, og ved inngangen til 2014 lå den på minus 5,6 millioner kroner, skriver Agderposten.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal sier til NTB at han ble orientert om nedleggelsen mandag. Han var i et møte med Hovefestivalens ledelse dagen etter.

– Årsaken er at man ikke har klart å tjene penger på festivalen. Man hadde en publikumssvikt i fjor, og også andre år har utgiftene vært større enn inntektene, sier Halvorsen.

Tror på nye aktører

Ifølge ordføreren er nye aktører allerede i gang med å se på mulighetene for å stable en ny festival på beina. Kommunen eier hele området som Hovefestivalen er blitt arrangert på, understreker han.

– Jeg har klokkertro på at det vil komme opp en ny festival på en eller annen måte. Festival-Europa er nok inne i en periode hvor man sliter, det er noe som går i bølger, men med det området vi har til disposisjon, mener jeg absolutt det er liv laga å komme i gang med en ny festival med et annerledes konsept, sier Halvorsen.

En dialog har også pågått om muligheten for å gi Hovefestivalen knutepunktstatus, noe som vil utløse statsstøtte.

– Vi var ikke i mål med denne prosessen, men nå har eierne likevel bestemt seg for å avvikle, sier ordføreren.