Ruben Östlund har laget noen av de beste og mest originale nordiske filmene de siste åra, som «De ufrivillige» (2008) og «Play» (2011).

«Turist» utspiller seg rundt et luksushotell i Alpene, rundt en svensk-norsk familie på skiferie. Bittersøte scener fra et ekteskap får ny dramatisk tyngde etter at familien opplever et snøskred på nært hold. Faren løper for livet i redsel, mens mor og barn ligger under bordet mens snøen buldrer. Etterpå blir ingenting det samme.

Östlunds karakteristiske stil med lange scener i skarp pirking i nordisk velstand, er raffinert med en mørk humoristisk snert. Hva skjer med en familie hvor en moderne mann taper ansikt foran kone og barn? Norske Lisa Loven Kongsli imponerer stort i sin første hovedrolle på film som kona, i god, anstrengt familieidyll mot Johannes Kuhnke bristende selvbilde.

Kristofer Hivju gjør sin beste filmrolle som norsk, skilt machomann med langt yngre, svensk kjæreste. Han er kompis med den blamerte svensken og gir filmen overrumplende humor med sine forsøk på å rydde opp i samlivsflokene.

Som en moderne frekk og overraskende morsom alpin-variant av Bergmans «Scener fra et ekteskap» burde «Turist» ha mulighet til å treffe langt flere enn Östlunds tidligere filmer. En drømmeaktig ølfest midtveis og svakere avreise enn ankomst drar litt ned i en ellers stramt, godt orkestrert film i lyd og bilde.

Den velstående nordiske småbarnsfamilien på skiferie i Alpene observeres av en mannlig rengjører på hotellet. Til syrlig blikk på hvordan nesten-ulykken i starten utløser et emosjonelt skred i kjernefamilien. Östlund kombinerer spektakulær natur, humor, samlivskrise og visuell briljans med elegant letthet. Afterski blir neppe det samme etter å ha sett «Turist».