Regjeringens forslag i statsbudsjett for 2015 om å fjerne tilskuddet til den kulturelle spaserstokken har vakt debatt.

Marvin Wiseth, tidligere høyreordfører i Trondheim og 2. vara til Stortinget for samme parti, har kalt det for et «tulleforslag». Mens stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) har karakterisert det som «smålig og tullete».

KOMMENTAR: Over stokk og stein (pluss-sak)

FRIPENN: Den kulturelle gapestokken (pluss-sak)

Nå ønsker bystyrerepresentant for Venstre Erling Moe å reise saken i budsjettbehandlingen i Trondheim.

- Feil å kutte

– Jeg kommer til å foreslå at Trondheim kommune opprettholder den kulturelle spaserstokken minst på samme nivå som idag, uavhengig av hva Stortinget vedtar, sier Moe.

Ordningen med den kulturelle spaserstokken har eksistert i Trondheim siden 2002. Prosjektet ble så vellykket at det fra 2007 ble et nasjonalt tilbud finansiert over statsbudsjettet.

I år bruker staten 30 millioner kroner fordelt på like store bevilgninger fra kulturdepartementet og helse- og omsorgsdepartementet for å gi eldre et profesjonelt kulturtilbud.

– Her har vi et populært og godt tiltak som har hatt massiv oppslutning over hele landet. Hvis man skal spare innen kultursektoren er ikke dette rette tiltaket å kutte, sier Moe.

Sangopplæring

Leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), har uttalt til Aftenposten at de ansatte selv må stå for kulturinnslagene, blant annet med sangopplæring av de ansatte.

– Det blir ikke helt det samme. Når en har mulighet til å spre profesjonell kultur til eldre, så gjør man det, sier Moe.

Forslaget til statsbudsjett skal behandles i stortinget før det blir vedtatt, og det er ikke sikkert at tilskuddet til spaserstokken blir fjernet. Hva som blir utfallet vil uansett være klart i forkant av bystyrets budsjettmøte 18. desember.

Trygg på videreføring

Moe har regnet seg frem til at det vil koste rundt 800 000 kroner å opprettholde tilbudet i Trondheim. Et håndterbart beløp for kommunen, mener han.

– Det har vært et stort folkelig engasjement rundt denne saken. De fleste synes dette er et godt tiltak som det er behov for. Vi politikere må sørge for at det videreføres i 2015. Det regner jeg med vi får stor støtte for i bystyret.

– Jeg er veldig trygg på at denne ordningen blir videreført i Trondheim, sier Erling Moe.