Røros står også i år øverst på Norsk kulturindeks, ei liste der kulturtilbudet i landets 428 kommuner blir rangert. Trondheim havner på sjetteplass, foran både Oslo, Bergen og Stavanger.

Lista er utarbeidet av Telemarksforsking, som rangerer kommunene ut fra kulturtilbudet innen ti ulike kategorier: Antall kunstnere og kulturarbeidere i forhold til folketallet, museumstilbud, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole og den kulturelle skolesekken, sentrale tildelinger og antall aktive i kulturelt frivillighetsarbeid.

Røros god på alt

Røros tronet øverst på lista både i 2012 og 2013. Det første året Norsk kulturindeks ble laget, i 2011, vant Gloppen.

- Røros skiller seg ut fordi de er gode i alle kategoriene. I løpet av de årene vi har gjort undersøkelsen, har vi lagt til og endret kategorier, men Røros forblir på topp. De har et godt tilbud til barn, unge og voksne, sier Bård Kleppe i Telemarksforsking til NRK.

Han tilføyer at en god kulturkommune har et stort kulturtilbud, bredt mangfold og god publikumsdeltakelse.

En fantastisk nyhet

Røros-ordfører Hans Vintervold (Ap) sier til NRK at det er en fantastisk god nyhet.

- Gjennom mange år har vi tatt godt vare på kulturminnene våre. Vi har vært opptatt av å bevare kulturen på Røros, og det er kulturbegivenheter her hver helg og ofte i ukedagene. Jeg tror nesten at folk på Røros begynner å bli litt bortskjemt, sier Vintervold.

Snillfjord nummer 425

Samtidig som Røros og Trondheim er inne blant de ti beste kulturkommunene i landet, er Trøndelag også representert blant de ti kommunene som ligger helt nederst. Osen er nummer 420, Snillfjord nummer 425. Begge disse kommunene gjør det enda dårligere i år enn i fjor.