Julebordssesongen er i gang, og noen vil nok våkne med anger og skallebank i førjulshelgene som kommer. Vi har spurt trønderske kjendiser om hva som er deres verste julebordsminner.

Finn Olav Odde, eller Farmen-Finn, er for tiden mest kjent som kranglefant på tv. Men utenfor tv-skjermen er det imidlertid politikken som opptar ham mest. Farmen-Finn ønsker å bli ordfører i Ørland, og nettopp det påvirker hans erfaring med julebord:

– Som politiker er jeg ikke lenger særlig glad i å gå på julebord. Det skyldes at fulle folk kommer til meg og vil løse verdensproblemer.

Pottis og sixpack

TNT-trommis Morten «Diesel» Dahl har et ganske sterkt julebord-minne fra 1982. På den tida hadde TNT nettopp gitt ut sin første, selvtitulerte plate med hitsingelen «Harley Davidson». Dermed ble bandet invitert til Oslo og julebordet til plateselskapet PolyGram.

– Jeg og vokalist Dag Ingebrigtsen hadde aldri vært på et ordentlig julebord før. Vi hadde hørt at det var veldig lenge å vente på maten, så vi hadde med en S-poser med øl og potetgull, sier Dahl.

– Vi havna på samme bord som Marius Müller og Jørn Hoel, og de hadde jo vært på en del julebord før. De satt og hysjet på oss mens vi koste oss med potetgull og en sixpack, men etter hvert var det flere som ville sitte med oss, legger han til.

– Ble dette skandale, Diesel?

– Det ble noen skandaler, men litt etter hvert. Det utviklet seg. Sånn halvveis. Men det finnes andre som husker dette bedre enn meg, sier trommisen.

Lite hæla i taket

Forfatter Anne B. Ragde er derimot opptatt av å ikke lage skandale sent på kvelden på julebord.

– Jeg har ikke vært på så mange julebord, og de jeg har deltatt på har gått ordentlig for seg. Det er folk som aldri er ute som drikker for mye. Vi som er sosiale hele året oppfører oss stort sett dannet også på julebord, sier Ragde som har et klart råd:

– «Spriten e' skiten», og drikk mye vann!

Klaus Joacim Sonstad, for tiden aktuell på TV2 med serien «Hvem bryr seg» er også kjent for en fortid med Adamseplene, som igjen er kjent for forestillingen «Alle tiders julebord»

– Hva er din verste julebordsopplevelse?

– Jeg har jo ikke vært på så mange julebord, og de jeg har vært på har jeg underholdt på. For mange år siden reiste jeg rundt som Odin og holdt tulleforedrag på julebord. Jeg husker særlig en kveld, da jeg skulle to steder og hadde bedt om lerret å vise transparenter på. Men begge stedene hadde de flippover, og jeg måtte stå og holde disse arkene mine. Da ble foredragene helt annerledes.

– Da slet du?

– Ja, jeg gjorde jo det, men jeg hører jo at dette ikke er så morsomt. Men altså, jeg har aldri vært på sånn der julebord med hæla i talet og tennene i tapetet.

Må frem med grovisene

Christian Lykke, eier og styreleder i IK Lykke som eier Bunnpris-kjeden, vet mye om hvordan det er å være sjefen på julebordet. Det er ikke alltid like morsomt.

– Det er i alle fall annerledes å være sjef enn ansatt på julebord. Det er mange som drikker seg til mot, og så skal de ta opp alt det de skulle sagt edru isteden. Det kan bli slitt slitsomt, medgir Lykke.

Lykke arrangerer julebord for sine ansatte, mens komiker Lisa Tønne lever av festsesongen. I år er Tønne på turne med Lattergalla 2014. Hun regner med at forestillingene i Trondheim i slutten av november blir julebordunderholdning for mange.

– Som komiker takker jeg jo gud for julebordene. Da tjener jeg penger og får det til å gå rundt resten av året. Jeg har gjort mange gøyale julebordjobber, sier Tønne. Hun vil ikke fortelle om den absolutt verste julebordopplevelsen fordi folk da skjønner hvem det er snakk om.

– Men som komiker er det viktig at folk ikke er helt drita. Når du står på scenen utpå kvelden og ser akevittflaska på bordet da vet du at du har tapt. Da er nesten det eneste som nytter å kle av deg. I slike situasjoner er folk ofte mer opptatt av å snakke med sidemannen, og underholdningen oppfattes mer som støy, sier Tønne. Det er da hun drar frem grovisene.

– I slike situasjoner, der du som underholder er leid inn av en oppdragsgiver som vil sørge for god underholdning, vil du jo levere. Men det kan være fysisk umulig. Det er kanskje det nærmeste du kommer prostitusjon som komiker. Da er det eneste som nytter å hente frem det mest rælete rølpismateriatet med groviser, sier Tønne.

Legger seg rundt midjen

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal har bare gode julebordsminner.

– Jeg må være helt ærlig og si at jeg faktisk bare har positive assosiasjoner når det er snakk om julebord. Skal jeg trekke frem noe dårlig med julebord så må det være min egen dårlige samvittighet fordi det er så mye god mat og at det legger seg rundt midjen, sier Vigdenes.

Både gjennom ordførerjobben og gjennom den tidligere jobben som politisk rådgiver for olje- og energiministeren blir han invitert i mange julebord. Det blir ikke skuespiller Hildegunn Eggen.

– Nei, skal jeg være ærlig så har jeg ikke peiling på hva som skal til for å få til et vellykket julebord. Jeg har faktisk ikke vært på så veldig mange. Vi pleier ikke ha det på teateret der jeg jobber, sier Eggen. Men de hun har vært på har vært trivelige.

– Min erfaring er egentlig at det er utrolig hyggelig. Det har kanskje vært litt uglesett fordi det kan oppfattes som fråtsing, men det er jeg synes det er hyggelig å møte folk for å spise god mat sammen, sier Eggen.