Etter å ha eksistert som frittstående organisasjon siden 1930 fusjonerer Produsentforeningen med hovedorganisasjonen Virke fra nyttår.

En ekstraordinær generalforsamling i Produsentforeningen vedtok dette, mot en stemme, onsdag kveld, opplyser styreleder Asle Vatn.

Han er svært fornøyd med at foreningens 114 medlemsbedrifter nå blir med til arbeidslivets nest største hovedorganisasjon.

- Produsentforeningen vil bestå med omtrent samme struktur og navnet Virke Produsentforeningen under den nye paraplyen. Fusjonen gjør oss sterkere i Virkes store organisasjonsapparat, og vi jakter nå på en ny avdelingsdirektør som skal lede dette arbeidet, sier Vatn til Aftemposten.no.

Film-, TV- og spillbransjen står foran store utfordringer i en tid da forretningsmodeller kollapser og måten å distribuere og selge innhold er i sterk endring.

DVD-salget stuper

- DVD-salget har på to år stupt fra et nivå på rundt 1,1 milliarder kroner årlig i Norge, til et estimert nivå på bare 300 millioner kroner i år. Dette betyr enorme tap for bransjen, og det er derfor viktig for oss å lete etter alternative inntektsmuligheter. Noe av det vi må se på er en egen avgift på bruk av bredbånd. Statistikk viser jo at nær 65 prosent av datatrafikken her i landet nå dreier seg om strømming og nedlastning av film- og TV-innhold, sier Vatn.

- Det er rimelig at selskapene som lever av å selge bredbåndstrafikk bidrar til økonomien til innholdsprodusentene, mener han.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann, Arild Grande, sa onsdag tilDagbladet at en ekstraskatt på datatrafikk er en god ide.

- Jeg vil invitere til en bred prosess i Stortinget som kan munne ut i en avtale om hvordan vi kan styrke norsk film. Noe av det mest interessante er å se på hvordan telekombransjen, som tjener store penger på at folk streamer film, også kan bidra til produksjon av norsk film, sa Grande til Dagbladet.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, karakteriserer forslaget som ufint og helt uten logikk.

- For det første er langt fra alt som strømmes og lastes ned av levende bilder norskprodusert. Det er også direkte håpløst å kreve skatt på innhold forbrukerne allerede har betalt for. Dette blir som å kreve avgift på portoen for en forsendelse, sier han.

Vil regulere avtaler

Vatn vil også arbeide for en egen bransjeavtale mellom produsentene av film, TV-innhold og dataspill, og dem som kjøper, distribuerer og viser innholdet.

- I dag sliter vi stadig mer med å få til avtaler som gjelder rettigheter, salg og hvilke tidsvinduer innholdet vårt kan vises. Dette er noe som må reguleres, sier Vatn.

Bransjen opplever også at hele den norske filmpolitikken er blitt satt i spill, etter at Høyres Thorhild Widvey overtok som kulturminister i fjor høst. Widvey har etter et helt år i jobben ikke sagt særlig mye om hvilken filmpolitikk hun vil føre, og viser til at det vil komme en filmmelding til våren.

Styrker Virkes profil

Administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, er strålende fornøyd med at fusjonen med Produsentforeningen nå skjer.

- Vi ser frem til at vi nå skal jobbe sammen med bransjens rammebetingelser opp mot det politiske miljøet og øvrig næringsliv. Dette vil styrke Virkes arbeid på kulturfeltet, sier hun.

Hammer Madsen trekker frem at Virke i lang tid har arbeidet for å synliggjøre at god næringspolitikk henger sammen med god kulturpolitikk.

- En av sakene som det nå blir enda større fokus på er målet om å få til en insentivavtale som kan legge forholdene bedre til rette for å trekke utenlandske filmproduksjoner til Norge, opplyser hun.

I mars ble det kjent at de seks største TV-produsentene i Norge brøt ut av Produsentforeningen, og søkte medlemskap i Virke. De seks selskapene Eyeworks Norge, Mastiff Entertainment, Monster, Nordisk Film TV, Rubicon og Strix Televisjon er nå organisert som et eget TV-forum i Virke, og vil fortsatt være utenfor Produsentforeningen i den nye organiseringen.

- Det blir lettere å samarbeide med TV-produsentene om å sikre våre rettigheter, nå når vi er i den samme folden i Virke, sier Asle Vatn.