Ny scene: På Sverresborg blir «Byen» vist frem på en ny og større arena. En skjerm skal etter hvert monteres foran kunstverket for beskyttelse vinters tid. Foto: Espen Bakken

Det 6 x 10 meter store kunstverket var tidligere altervegg i den katolske kirken i Trondheim, som ble revet i sommer.

– Det er lagt ned en enestående innsats for å få dette til, sier en takknemlig Håkon Bleken.

En overgang

Kunstverket har fått plass på Bytorget, den åpne plassen innenfor museets hovedinngang, der det satt inn i en beskyttende ramme av stål og glass, tegnet av arkitekt Nils Henrik Eggen. Foran det fargerike veggbildet er det anlagt en scene, som første gang blir tatt i bruk samtidig med den offisielle innvielsen av kunstverket søndag.

– Hos oss har ikke «Byen» lenger noen funksjon som altertavle, men står som et bilde på byen vår og fungerer som en overgang mellom det moderne hovedbygget og den historiske byavdelingen, sier direktør Torunn Herje ved Trøndelag folkemuseum.

Mye tid

Redningsoperasjonen startet med at Selskabet for Trondhjems Bys Vel ga tilsagn om en million kroner til flytting og ny oppsetting. Etter at den katolske menigheten sa nei til gjenbruk av kunstverket i sitt nye kirkebygg, sa NTNU Vitenskapsmuseet seg villig til å innlemme alterveggen i sin store kirkesamling, i et planlagt nybygg ved dette museet.

Da Vitenskapsmuseet likevel sa nei til å ta imot det store kunstverket, var det en tid usikkert om alterveggen lot seg redde, til tross for pengene fra Trondhjems Bys Vel og to millioner kroner fra en anonym giver. På kort tid kom imidlertid Trøndelag folkemuseum på banen, med Prøven Transport og entreprenørfirmaet AF Decom som entusiastiske samarbeidspartnere. Begge firmaene har lagt ned nye penger, tid og arbeid på flytting, transport og montering, slik at folkemuseet overtar «Byen» uten egne omkostninger.