Nytt i årets «Call of Duty» -utgivelse er bruken av jetpacks. Du kan ikke fly, men du verden så høyt du hopper. Foto: ACTIVISION

Som spilljournalist får jeg hver november spørsmål som: «Spiller du det derre  Call of Duty? Er det så bra som alle sier? Er det ikke vanskelig for meg som aldri har prøvd det å komme i gang da?»

Legg merke til at de fleste slike spørsmål kommer fra godt voksne mannfolk i 30-40 års alderen (svært få kvinner, men «Call of Duty» ser nå engang ut til å være en gutte-greie) og ikke fra barn og tenåring (mitt inntrykk er at den gjennomsnittsalderen til «Call of Duty» -spillere ligger rundt 25-30 år).

Disse spørsmålene følges ofte opp med: «Må jeg snakke med andre når jeg spiller?» og ikke minst: «Hvor skal jeg starte?»

Relevante spørsmål alle sammen, for det er ikke til å stikke under en stol at «Call of Duty» er en av vår tids mest populære underholdningsfenomener. Og når du til stadighet ser reklamer, leser artikler om salgsrekorder, og latteren fra gutterommet (der alle guttene er 18 år eller eldre selvsagt...) runger i huset, er det ikke det minste merkelig at du selv blir nysgjerrig på hva det hele dreier seg om.

Her har vi sydd sammen en liten innføring til «Call of Duty» for deg som aldri har prøvd spillene, men som kunne tenke deg å prøve uten frykt for å bli banket sønder og sammen online.

1. Hva er egentlig «Call of Duty»?

«Call of Duty» er navnet på en spillserie som nå teller hele 22 titler i stort og smått. «Hovedspillene» i serien (m.a.o. de du finner på konsoll og PC) teller med den siste utgivelsen «Advanced Warfare» 11. Serien er uten sammenligning en av de aller største suksessene fra underholdningsbransjen noensinne. Og hvert år i november kommer det et nytt spill i serien.

Sjangeren kalles First Person Shooter (på norsk: førstepersonskyter) der du ser handlingen fra øynene til den karakteren du spiller som. Og før du spør, ja, det handler om å springe rundt å skyte på andre (enten datastyrte motstandere i historiemodusen eller mennesktyrte avater i multiplayer), men stikk i strid med hva en drøss med mediadebatter og sensasjonslystne nyhetsartikler vil ha deg til å tro er ikke «Call of Duty» hverken spesielt blodig eller voldelig til dataspill å være. Det finnes langt mer voldelige ting der ute enn akkurat dette . Mest av alt handler «Call of Duty» om konkurranseinstinktet vi mennesker gjerne har i oss. Det handler om å spille på lag og det handler om å vinne.

De første spillene i serien to utgangspunkt i kampene under 2. verdenskrig og var på mange måter spillverdenens svar på filmene «Kanonen på Navarone» og «Ørneredet». Klassiske heltehistorier for et nytt medium. I 2007 kom spillet «Call of Duty: Modern Warfare» satt til en samtidig setting og med en helt ny måte å spille sammen med andre over internett på. Så når junior (på 18 år selvsagt..) nå spiller «Call of Duty» så mener han sannsynligvis det aller siste i serien.

2. Så alt handler om multiplayer?

Nei.  Alle spill i serien har også en historiedel (single player), men siden 2007 har denne ofte vært sett på som en liten apertif i forhold til det serien nå er mest kjent for - nemlig multiplayer ( det å spille med og mot andre over internett). En av grunnene til at dette har blitt så populært er at det kreves liten eller ingen forhåndskunnskap for komme i gang. Du velger bare «Multiplayer» og «Find match» fra spillmenyen og resten tar spillet seg av. I motsetning til de fleste andre spill så tar det ofte bare et lite minutt fra du skrur på konsollen eller PC`en før du er på «lufta» med andre. På denne måten er «Call of Duty» det lettest tilgjengelig multiplayer-spillet som finnes.

Når du først er inne så velger du hvilke regelverk du vil spille under ( disse har gjerne navn som «Domination», «Team Deathmatch», «Search `n' Destroy» og «Demolition» og er gjerne små varianter av det samme). Er du ny til «Call of Duty» så er «Team Deathmatch» det første du bør velge (det er også den spillvarianten som til enhver tid har flest spillere). Det må kanskje også nevnes at du må ha koblet konsollen eller PC`en din til rimelig god internettforbindelse for å spille multiplayer. Bredbånd er et must.

3. Kan jeg høre hva andre sier?

Ja, om du vil. Før du starter kan du velge å trykke «mute» slik at du slipper å høre bemerkninger om mora de fra 13 år gamle amerikanere med et litt for stort uttrykksbehov.

4. Må jeg snakke da?

Nei, det må du ikke, men om du har lyst kan du koble til et headset med mikrofon som lar alle andre høre hva du sier. Selv har jeg ikke ytret et eneste ord i mine mange hundre timer i omgang med serien.

5. Hva kan jeg spille «Call of Duty» på? Jeg har jo bare en Xbox 360 / Xbox One / PS4 / PS3 / PC / Mac ( stryk det som ikke passer)?

Alt dette. Serien finnes til absolutt alle konsoller, samt PC. Versjonene til Mac OS X kommer gjerne halsende en god stund etter desverre.

6. Hvilket spill bør jeg starte med da?

Her er svaret alltid det siste som kom ut. Grunnen til dette er todelt: for det første så er det her du finner flest spillere og for det andre så er det her at selve spillmekanismene og grupperingen av spillerne er mest finpusset og optimalisert. Akkurat nå er det «Call of Duty: Advanced Warfare» som er den varme poteten, men de to forrige spillene i serien, «Call of Black Ops II» og «Call of Duty: Ghost» har til enhver tid mange hundre tusen spillere online.

7. Jeg er redd jeg blir knust det øyeblikket jeg går online av alle de andre.

Ja, det kan du regne med at du også blir. Serien har en enorm mengde spillere som er virkelig gode, men det som er så flott med serien at det ikke er en elitistisk klubb. Hver eneste dag kommer nye spillere til som heller aldri før har prøvd spillet. Om du scorer 0 poeng i din første match så scorer du kanskje to i din neste og fire i den etter der. «Call of Duty» har ingen bratt læringskurve. Selv den mest urutinerte spiller vil intuitivt innrette seg etter spillereglene etter et par matcher. Derfra og ut så vil du oppleve en dramatisk forbedring av dine egne prestasjoner online.

8. Kan jeg gå meg bort i spillet?

Ingen fare. De aller fleste multiplayer-brettene (det geografiske spillområdet der matchene finner sted) er såpass små at du sjelden springer rundt i mange sekundene før du før øye på andre spillere.

9. Om jeg kjøper et spill i serien brukt, må jeg da også kjøpe meg en slik online-kode?

Nei, «Call of Duty» krever (nok en gang, i motsetning til de fleste andre spill) ingen slik personlig online-kode eller multiplayer-pass. Om du spiller på PC eller Playstation 3 så bare putter disken i spilleren og vips! så er du i gang. Xbox 360 krever at du har et abonnement på Xbox Live uansett hvilke spill du vil spille i multiplayer, men her er prisen absolutt overkommelig. Om du velger å kjøpe spillet for Playstation 4 så må du også her nå tegne et abonnement for å spill onine, men for PS3 så er dette forstatt gratis.

10. Hva betyr det egentlig om noen kaller meg en «n00b»?

«N00b» er en internett-sjargong for «newbie», altså en nybegynner. Dette er et begrep som gjerne brukes i hytt og gevær i «Call of Duty» -sammenheng og må absolutt ikke taes personlig. Alle slike begrep som kan dukke opp i online-spill finner du en grei forklaring om på nettsiden urban dictionary.

11. Når jeg ser på videoer fra «Call of Duty» så ser det ut som om alle nå flyr. Er dette tilfelle?

Nei, dette gjelder kun den aller nyeste tittelen som heter «Call of Duty: Advanced Warfare». Det siste store i denne sjangeren er i 2014 at spillerne kan ikle seg såkallte jetpacks som gir en ekstra «boost» når du hopper. Også storselgere som «Destiny» og «Titanfall» har denne mekanismen. Alle tidligere spill i «Call of Duty» -serien holder seg til apostlenes hester.