Rettssalsdramaet er en sjanger få gjør bedre enn Hollywood på sitt beste. «The Judge» er en type film det har blitt færre av derfra de siste åra. Voksent drama med gode skuespillere i en historie som tar for seg en familie og et småsted hvor en advokat etter mange års fravær vender tilbake, til moras begravelse.

Som historie om voksne barn som konfronterer foreldre med traumatisk oppvekst, er det fristede å sammenligne «The Judge» med den ferske miniserien på HBO, «Olive Kitteridge». Det faller ikke heldig ut for «The Judge». Den ser ut som et gammeldags, andrerangs tv-drama sammenlignet med den helstøpte miniserien.

Downey jr. er glatt kjendisadvokat som har brutt kontakten med sin dominerende dommerfar, spilt av Robert Duvall. Etter moras bortgang må advokaten forsvare faren mot alvorlig anklage. Dermed får han sjansen til å bedre far-sønn-forholdet, samtidig som famliegørra brettes ut bak kulissene.

Duvall og Downey jr. tilfører filmen flere dimensjoner enn manuset gir grunnlag for. Vera Farmiga gir historie en ekstra twist som Downeys ungdomsflamme. Hun får altfor lite å spille på, som alle kvinnene i dramaet. Som film om å vende tilbake, drøyt 20 år etter trøblete oppvekst, har «The Judge» en del for seg. Som rettsalsdrama og forsinket farsoppgjør er den så bredpenslet og seigt fortalt at det blir for mye av det meste.

Gode skuespillere: Robert Downey Jr. og Robert Duvall som far og sønn burde fått bedre materiale å jobbe med, mener vår anmelder om «The Judge». Foto: Claire_Folger