Julejazz, der Trondheim jazzmiljø samles og viser musikalske muskler, arrangeres søndag for 11. gang.

En tradisjon som kan skilte med stadig stigning i antall artister, konserter og publikum.

– Det begynner vel å gå av seg selv etter hvert?

– Hehe, nei, det gjør nok ikke det. Vi samler erfaringer hele tiden, men å sette sammen programmet blir vanskeligere år for år, forklarer arrangør Ernst Wiggo Sandbakk.

– Vi har så mange musikere, med en enorm bredde i uttrykket. Dette er jo en mønstring av trondheimsmiljøet, et miljø som er unikt - ikke bare i norsk sammenheng. Mange byer har flere aktive musikere enn oss, men få andre byer hadde klart å få til et lignende felles løft, tror jeg.

27 konserter

Sandbakk forteller at det i år vil bli 27 konserter pluss jamsession, aldri før har det vært flere konserter. Det blir fire scener, med seks-sju konserter på hver, utover kvelden fra kl. 19.

Publikum får oppleve rundt 80 musikere med tilknytning til Trondheims jazzmiljø opptre i ulike konstellasjoner, mange i flere band i løpet av kvelden. Julejazzen samler flere generasjoner musikere, fra yngste kvinne, Mona Krogstad på 19, til eldstemann Asmund Bjørken på 81.

Coltrane-hyllest

Arrangementet rommer også et par eksklusive seanser: Eirik Hegdal, Petter Kraft, Klaus E. Holm, Michael Duch, Tor Haugerud og Daniel Formo skal framføre en hyllest til et av jazzens virkelig udødelige klassikere, John Coltranes «A Love Supreme», i anledning albumets 50-årsjubileum. I tillegg stiller Heidi Skjerve med spesialbandet Skjerves julkalas-orkester, som spiller utelukkende Bo Kaspers Orkester-materiale.

Julejazzen vokste i sin tid ut av sine opprinnelige lokaler på Hotel Britannia og flyttet til Scandic Nidelven. Lokaler som ifølge Sandbakk egner seg godt, og gir publikum mulighet til å mingle uten å forstyrre konsertene.

– Vi har solgt flere billetter enn på samme tidspunkt tidligere år, forteller Sandbakk, som mener arrangementet har en smertegrense på rundt 1200 gjester.

– Det er mulig å skvise inn flere, men det skal være trivelig å være der også.

Opplev prisvinner

Tradisjonen tro sammenfaller Julejazzen med utdelingen av Geir Digernes Minnepris. I år går prisen på 20 000 kroner til den unge saksofonisten Mette Henriette Rølvåg (24), og vinneren vil som vanlig opptre i flere konstellasjoner i løpet av kvelden.

Fullstendig program med spilletider finnes på Julejazzens facebookside.